Грешките, които износват батерията на смартфона

Макар че имат години опит в употребата на смартфони, много потребители все още не знаят как да зареждат правилно батерията на устройството, в резултат на което тя се износва преждевременно.

Придържането към няколко експертни препоръки, които се свеждат до спазване на прости правила и избягване на широко разпространени грешки, осигурява желания по-дълъг живот на батерията. Ето обобщено кои са те:

• Мнозина потребители смятат, че след покупката на смартфон, трябва няколко пъти да разредят напълно батерията до 0% и да я заредят до 100%, минимум по 12 часа. Това обаче не е необходимо, тъй като единствено ще навреди на батерията.

• Всъщност, литиево-йонните батерии не трябва да се разреждат напълно. Най-правилно е батерията да се зарежда тогава, когато в нея са останали около 30%, и освен това е препоръчително да не се зарежда до 100%.

• Също така е вредно смартфонът да остава цяла нощ включен към електрическия контакт. Това е една от най-често срещаните грешки при зареждане на смартфоните.

• Специално внимание заслужава и зарядното устройство. Неоригиналните и евтини зарядни развалят батерията по-бързо и дори в някои случаи може да предизвикат възпламеняване и пожар.

• Важно е също така разположението на смартфона по време на зареждане. В частност, устройството не трябва да се оставя на слънце или близо до източник на топлина, както и на места с отрицателни температури.

Спазването на тези прости правила ще осигури по-дълъг живот на батерията, респ. по-продължително използване на смартфона, тъй като много от съвременните устройства идват с т.нар. „несменяеми батерии“ (те могат все пак да се заменят, но това е по-сложно и неизгодно).

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини