Изригването на Хаваите е безпрецедентно за последните 200 години (видео)

Огромни количества лава се стичат към океана. Изригванеото е безпрецедентно за Средно източната рифтова зона, казват американските геолози от USGS на брифинг. Те следят денонощно развитието на ситуацията с дронове, хеликоптери, камери в близост до кратера и фисурите.

Това е най-дълго продължилото изригване в зоната от повече от 500 години.

Серният диоксид е достигнал най-високите нива, измервани някога.

Геолозите отбелязват, че сегашното изригване на Килауеа е най-обемното изригване и с най-голяма честота за последните 200 години. Подобна активност е имало през 19 век.

Огромни количества лава се стичат в огнена река по повърхността всеки ден всяка седмица.

Ето и данни за сравнение:

1840 - 26 дни, 205 млн куб м.

1955 - 88 дни, 81 млн. куб.м.

1960 - 37 дни, 122 млн. куб.м

2018 - 80 дни, 450 млн. куб.м и продължава...

През миналата седмица лавата е избрала друг път към океана, казва специалистът. Втори канал се е оформил, като изглежда и в първия продължава да се стича гореща лава, съдейки по изпаренията на брега. Не се знае докога лавата ще тече по единия или по другия канал, или ще избере нов път, това геолозите не могат да предскажат. Но няма изгледи за спирането ѝ.

Видео кадри показват от въздуха вливането на лавата в океана по крайбрежната ивица. В събота  - на 950 метра от кея за кораби в Айзък Хейл Парк, на 17 юли - на 700 метра от него.

Експлозиите на лава в океана, които стават през последните дни, все още нямат пълно обяснение. Знае се, че стават близо до брега и може би са свързани с канала лава. При влизането ѝ в океана, тя е оформила нещо като тръба и може би там се е появила пукнатина в повърхността или по друга причина много лава е влезла в контакт с много вода. Това е довело до експлозия на повърхността.

Лавата се излива във водата много по-интензивно, отколкото геолозите са свикнали да виждат - няколко кубични метра в секунда, това прави 50 до 100 куб.м в секунда за цялата дължина на плажа.

Кратерът на Килауеа пропада сериозно, показва цифров модел в края на видеото.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини