Скандал! Порожанов се отметна - в стадото на баба Дора няма чума! (видео)

Невиждан скандал сътвори земеделският министър Румен Порожанов, който в четвъртък по обяд се появи в Болярово за първото заседание на местния щаб за борба с чумата и се срещна със собствениците на животните, които трябва да бъдат евтаназирани, пише epicenter.

"Не съм казал, че в стадото на баба Дора има положителни проби на чума", заяви изненадващо Порожанов в кабинета на кмета на Болярово при срещата си с баба Дора.

Известната вече баба Дора дойде лично да пита министъра, как така пробите на животните ѝ от 19 юни са отрицателни, а сутринта чула по телевизора как той обявява, че пробите на животните ѝ са положителни, след като втора проба от тях не е взимана.

Ето как протече разговорът между двамата:

Министърът кротко я уверява, как ще бъде компенсирана със стадо от 100 животни, които той вече уговорил да ѝ бъдат докарани, както и с пари.

Баба Дора обаче категорично  отказва.

- Не ви вярвам. На 19 юни са взети проби от моето стадо и те са отрицателни, а тази сутрин по телевизията казаха, че са положителни! Кой лъже, г-н министър? Аз ли лъжа или някой друг лъже?, гневно се обръща баба Дора към Порожанов. 

- Положителна има, знаеш, отговоря ѝ министър Порожанов.

- Може да има, но не са в моето стадо! Аз не мога да лъжа, цяла България ме гледа! Вие, докторите, казахте, че моите проби са отрицателни.

- Да, те са отрицателни!, уверява я министърът.

- А защо този сутрин вие лично сте казал, че те са полижителни, пита баба Дора, а на министър Порожанов лицето му вече е като тебешир.

- Не, не, каза ли сме.., опитва се да се измъкне той.

- Всички ми казаха, че моите проби са отрицателни, на мен втора проба не ми е взимана и аз няма да позволя, аз съм горда българка, всички вие да дойдете и да ми изтрепете животните!, заявава гневно баба Дора пред смаяния министър.

В това време се включва и друга собственичка на стадо, чийто проби са отрицателни, а повторно са обявени за положителни. И на нея министърът не можа да даде адекватен отговор. Затова пък жената обяви, че са ѝ са обаждали от ДАНС да я подпитват кой е ходил да протеста и кой ги е организирал.  Порожанов се опитва да отклони темата.

В кабинета на кмета нахлуват и други животновъди, които също искат обяснение за пробите на животните им, които са отрицателни, а е обявено, че са положителни.

Объркан и тотално неподготвен министър Порожанов се обяснява несвързано. Лицето му пребледнява, устата му пресъхва и той несвързано започна да говори, че не е  казвал, че в стадото на баба Дора има положителна проба. 

Искате ли да ви пуснем записа?, настъпват го хората.

Задъхан Порожанов уточнява на два пъти, че в стадото на баба Дора положителна проба не е открита.

Хората обаче искат черно на бяло да им се покаже, че пробите са им положителни, а пък министърът ги праща да гледат сайта на министерството, където били качени всички резултати.  Те си искат документи и лично на всеки да бъде обяснено. Порожанов е объркан.

Кой лъже по телевизията, не спира да пита баба Дора. Дайте ни тези прословути документи. Цяла България знае, че моите проби са отрицателни. 

Не съм казал, че са положителни, продължава да се оправдава министър Порожанов. 

- Имаме запис, ще ви го пуснем сега, отговарят му животновъдите. 

- Чуйте сега, казаха ми го други, ако е станала грешка, по никакъв начин..., почти пелтечи Порожанов. 

- От вашата уста грешка, как така, настояват за истината животновъдите, а Порожанов вече не знае какво да каже. 

Казахме, че в Шарково има положителни проби, написаха го всички медии, оправдава се Порожанов. 

- Казахте, че в стадото на баба Дора има положителна проба, не отстъпват животновъдите, които вече са изпълнили кабинета на кмета Христо Христов. 

Казахме за тези, които са в контакт с животните.., отстъпва Порожанов. 

- Искам отговор, при мен как долетя чумата, след като моите животни не са в контакт с други, извика същата жена, която е била подложена на разпит от ДАНС. 

Един от животновъдите заяви, че ще пусне докторите до стадото си, само когато Румен Порожанов и Дамян Илиев бъдат уволнени.

Порожанов гледа с невярващ поглед.
Докато сте вие там, няма да ви допуснем до селото, категорични са животновъдите, каквото и да ни струва това, г-н министър!

Порожанов бърше пресъхналите си устни. 

Накрая министърът на земеделието се опитва да обобщи ситуацията и заявява:

- Не знам как е излязло сутринта, но при леля Дора няма положителна проба! Няма констатирана положителна проба!, потретва той. Баба Дора си прехапва устни и не вярва на ушите си.

Порожанов обяснява, че "в самото село Шарково има животни като контактни такива и за тях важат същите правила".

- Моите са кого са контактни, като 20 дни стадото ми не е излизало от обора, пита пак баба Дора и се обръща към кмета на Болярово: Няма да се предам!

Задължително е обаче стадото да бъде евтаназирано, тъй като е било в контакт с други болни животни, пак повтаря министърът.

"През трупа ми!", изпраща го баба Дора.

По-късно пред медиите Порожанов обясни:

"Ще се вземат втори проби от животните и ако се появи положителен резултат или симптоми за заболяването, ще се пристъпи към евтаназиране на животните. Засега стадото е изолирано.

Животните от другото стадо - на животновъд от Болярово, са извън града и нямат досег с други такива. Това означава, че ще има достатъчно време, за да се вземат втори проби и да се изчакат резултатите. Ако и те докажат, че има симптоми на чума, тогава тези животни ще бъдат евтаназирани. Останалите стада в района няма да бъдат умъртвявани", 

"Отлагаме евтаназирането на стадото в околностите на Болярово, в което бе получена проба с положителен резултат за чума по дребните преживни животни, тъй като е изолирано от останалите стада в района", заяви преди това министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на местния организационен щаб, създаден във връзка с болестта.
Ще отложим засега евтаназирането на тези стада, за да избегнем социалното напрежение в района, каза още Румен Порожанов. Изпратени са нови 400 проби във френска лаборатория.

Все още има хора, които не са си взели парите. Това са жителите на 3 села в района. Всички те ще получат обезщетенията си най-късно в понеделник, обещава Порожанов на разгневените животновъди..

Повечето от пробите са отрицателни с изключение на една, извън община Болярово. Въведено е засилено наблюдение в цялата община, както и в останалите погранични общини, подчерта той.
Министърът заяви, че всяка заповед за евтаназиране на животни, е придружена с протокол от изследването в чуждата лаборатория. Ветеринарни специалисти извършват основно почистване и дезинфекция на всички ферми, в които е имало болни животни.

 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ге
    Георги
    5 0
    11:49, 20 юли 2018
    Браво Хасково.нет ! Снощи гледах видеото от срещата на баба Дора с министъра и как министъра е уличен в лъжа, но не вярвах, че ще имате куража да го публикувате. Браво! Снощи по гледаемите телевизии навсякъде говореха, че в стадото на баба Дора има болно животно.
  • 2
    Ср
    срам
    4 0
    13:57, 20 юли 2018
    Една достойна българка, съвременна баба Илийца, която вместо да се радва на старините си, я правят на луда и ограбват труда и. За да живучкат те добре.
Последни новини