Огромен горски пожар спира сам на метри от храма ”Св. Илия” край Сираково

    Огромен горски пожар, тръгнал от минералбанското село Сърница, загаснал сам на стотина метра от мястото, където сега се намира параклисът “Св. Илия” над Сираково. Това разказаха местни жители, които днес се събраха там за да отбележат празника на светията.

    Пожарът е унищожил стотици декари гори в първите години на новото хилядолетие. Хората не успяха да си спомнят точно годината и дълго спореха дали огнната стихия е бушувала през 2002-а, 2003-а или 2004-а. Димо Паунов, бивш международен шофьор разказа, че чул за бедствието по радиото.

    “Когато се върнах от дългия курс, дойдох на мястото да видя какво се е случило. Всичко от пътя за Кърджали насам бе изпепелено. Огънят е спрял ей там, на стотина метра от сегашния параклис. Сам е изгаснал. Има нещо в това място”, уверен е той.

    Не е ясно дали случката с пожара е разпалила старите легенди за тайнстивените сили на хълма над Сираково, където е имало древно светилище, както и лековит извор. Но няколко години по-късно започна възстановяването на параклиса, който е бил изграден в първите години на миналия век. Възстановен е през 2006-а. “Свети Илия е единственият от старозаветните светци, на чието име са посветени безброй храмове, а този е един от тях”, гласи надпис на оградата на параклиса.

    Наблизо, на най-високата точка от хълма пък преди 10 години е издигнат 11-метров метален кръст, който се вижда от километри. Край него преди две години сираковци изграждат символичен гроб на самия светец. Според един от инициаторите за погребението на светеца край Сираково – Георги Лазаров, по света има 499 гроба на Свети Илия, а този е 500-ият. Сираковци са горди, че са погребали старозаветния пророк за 500-тен път.

    На Илинден миналата година местните влязоха в диспут с двамата свещеници, които водеха службата на Илинден в параклиса, за казуса с гроба на светеца. “Старозаветният пророк свети Илия няма мощи, той е бил възнесен на небесата приживе и няма как да има земен гроб”, обясниха отците Никола и Митко. Сираковци обаче настояват на своето – това е символичен гроб, място за поклонение.

    Днес край параклиса по традиция се събраха десетки местни хора. Тъй като тази година Илинден се пада в петък, курбанът беше постен. Той бе осветен от отец Серафим.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Между другото днес е и патронен празник на ПОЖАРНИКАРИТЕ Да поздравим нашия премиер с празника той е пръв пожарникар сред политиците и пръв политик сред пожарникарите
    Последни новини