Водосвет и служба в чест на Св. Илия, за гостите благословена трапеза край параклиса в "Устово"

Изображение 1 от 3

    Празникът на св. пророк Илия събра десетки миряни от квартала и гости от съседни села. в едноименния параклис в кв. „Устово“ в Смолян.

    Божествената  св. Литургия отслужи отец Васил Маджаров от църквата „Св. Николай Чудотворец“. Той отслужи също Петохлебие и празничен водосвет, а песнопенията  за богослужението  изпълни църковния хор с диригент Радка Чакърова. Отец Васил Маджаров поздрави всички именници и семействата им и спомена имената на тези, които са принесли благодатния обяд, от който гостиха миряните на празника след като бяха поръсени със светена вода.

    Църквата определя  св. Илия като „пророк и предсказател на великите Божи дела“, като „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“, каза отец Васил на богомолците.

    Пророкът е роден 900 години преди Христа в град Тесвия в Палестина. Баща му го видял като бебе, завит в огнени пелени. Това означавало,  че ще живее в светлина, ще има нравствена извисеност и духовна близост с Бога. Св. пророк Илия  е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини