Десетокласници не знаят кои са общочовешките добродетели

Ученици в 10-ти клас не знаят кои са общочовешките добродетели, това каза пред Дарик председателят на Управителния съвет на фондация "Благотворител" Пенка Лазарова. Сред дейностите на организацията е обучението на децата в детските градини и училищата на това кои са основните добродетели. Предстои да бъдат отпечатани наръчници в полза на преподавателите по темата. 

"Уроците по сърце се започват от първия ден на явяването на човека и завършват в последния. Важно е да се започне от началото, но винаги може да се надгражда. Ние като хора, които работим с тези качества на характера, с тези теми, с начина на представяне, на преподаване, виждаме, че има какво още да научим за нас самите. Това е безкраен процес, но колкото по-отрано се започне, толкова по-добре", обясни Лазарова.

Какво знаят децата за думата "добродетел": "Мъничките деца казват, че това е нещо добро. По-големите започват да гадаят. Но наистина в 10 клас имаше ученици, които казваха, че това са добри хора, които вършат нещо добро. И в образователната система се говори за добродетелите едва в 10 клас като противопоставяне на пороците. Тоест, не започва от началото за да свикнат децата. Появяват се пороците и добродетелите като контрапункт, за да се справим с тях. Но топката е в нашето поле. Ако не сме започнали от начало и не сме развили качества (първо като родители, после като учители и като общество), и те не са част от естественото поведение, нещата опират до това да се борим с насилие и агресия без особени резултати".

"Напоследък с новите технологии търсим емотиконката, която да отговаря на нашето емоционално състояние, за да покажем как се чувстваме. По-малко говорим за преживяванията си, за емоциите си, за нещата, които дълбоко ни вълнуват, някак няма време. Това е сериозен дефицит. Много ощетяваме себе си и другите от контакт, от словесното чуване, от това да се виждаме в очите. Комуникацията между хората в огромния си процент е с жестове, с мимики, не само със слово, а напоследък даже и словото отсъства", посочи Пенка Лазарова.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини