Дали котките и кучетата наистина се бият като...котки и кучета?

Има времена, в които животът под един покрив може да опъне нервите и на най-търпеливите. Когато любимият стол е вече зает, а храната мистериозно изчезва, не е чудно, че търпението започва да се изчерпва – това важи и за домашните любимци.

Учени решили да проучат взаимоотношенията между котките и кучетата, живеещи под един покрив. Открили, че макар котките да се смятат за по-темпераментния от двата вида, те нямат да проблеми да се наложат.

Онлайн проучване сред 748 домакинства от Великобритания, САЩ, Австралия, Канада и Европа открило, че над 80% от домашните любимци живеят в хармония едно с друго, само 3% заявили, че котките и кучетата не могат да се понасят.

Но въпреки общата картина на хармония, изследването разкрило, че котките са далеч по-враждебно настроени от двата вида. Според собствениците им котките е три пъти по-вероятно да нападнат лаещите си съквартиранти отколкото обратното и 10 пъти по-вероятно да ги наранят в битка. Не че кучетата изглеждат особено загрижени: над една пета от тях вземали играчки, за да ги покажат на котките, в сравнение с едва 6% от котките.

Изследователите от Университета в Линкълн стартирали проучването, за да открият на какво се градят успешните взаимоотношения между котките и кучетата. Тъй като все повече домашни любимци живеят под един покрив, те смятат, че мирното им съжителство е важно и намалява риска някое от тях да попадне в приют.

Котките и кучетата са синоним на кръвни врагове, но се оказва, че случаят далеч не е такъв.

Учените открили че двата вида рядко се бият като....ами, куче и коте. Макар 57% от собствениците да признават, че котките им съскат и удрят с лапа кучетата, а 18% да твърдят, че кучетата заплашват котките, по-малко от 10% от котките и едва 1% от кучетата някога са наранявали другото животно.

Причината може би се крие в опитмяването. Тъй като кучетата са опитемени много по-отдавна и се поддават по-лесно на дресировка, те успяват да контролират поведението си по-добре. И като се има предвид, че котките по-често са губещата страна в битките, животните разбираемо имат нужда да се чувстват сигурни, докато живеят под един покрив. “За кучетата е много по-лесно да бъдат щастливи около котките, отколото за котките да бъдат щастливи около кучетата”, казват учените.

В крайна сметка те открили, че безпроблемните взаимоотношения между котките и кучетата зависят от възрастта на котката – тя трябва да е възможно най-млада при представянето си в дома, за предпочитане под 1 година.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини