Конституционният съд отхвърли Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция не отговаря на конституцията. Това е решил Конституционният съд на заседанието си днес. Решението е взето с 8 гласа, а 4-ма са подписали с "особено мнение".

Без възражения са Борис Велчев, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Кети Маркова, Мариана Карагьозова-Финкова, Стефка Стоева, Таня Райковска и Цанка Цанкова. С "особено мнение" са подписали съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров.

Делото беше образувано, след като на 8 февруари ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на т. нар. Истанбулска конвенция с българската Конституция. Искането беше подписано от 75 народни представители.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

По-рано през годината Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане. Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дя
    Дякон Викенти
    2 -1
    19:20, 27 юли 2018
    Не веднъж е писано и казвано че България след 1989 г е страна на абсурдите Ето Филип димитров вместо да е разтрелянили в затворо доживот го наградили с конституционен съдия --един посредствен аднокат разбил държавата ни през 1990 г Като него има десетки мръсници които трябваше отдавна да гният в земята но ---------нали сме демократи и европейци
Последни новини