Върховният Административен съд окончателно реши делото за Туристическия информационен център край Чудните мостове

Изображение 1 от 2

    Решение на Върховния административен съд от 06. 08. 2018 г. окончателно отхвърли взетото решение на ОБС – Чепеларе, свързано с дейността на Туристическия информационен център „Чудните мостове“, разположен в близост до скалния феномен.

    Спорът започна през май 2017 г. , когато кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова издаде заповед и назначи комисия, която да извърши проверка дейността на ТИЦ „Чудни мостове“. В резултат на проверката става ясно, че непосредствено до общинския ТИЦ са поставени четири маси за търговска дейност, кафе-автомат, хладилна витрина за безалкохолни напитки и павильон за топли закуски, за които не са заплащани никакви такси.

    Без необходимите разрешения и дължими сметки за ток, павилионът и кафе-автоматът са били свързани с електрическата мрежа на центъра. Паралелно с това, от туристите се събирали такси за санитарните възли, но също не са били внасяни по сметка или отчетени в касата на Община Чепеларе. Последва заповед на кмета за спиране на дейността на ТИЦ „Чудните мостове“ и съкращаване на двете служителки с мотив, че Центърът е неефективнен и икономически неизгоден.

    На 23.06.2017 г. от областния управител на Смолян Недялко Славов пристига писмо, в което моли, по реда на Закона за общинска собственост, да се учреди безвъзмездно право на ползване или право на управление в полза на Областна администрация Смолян на Общинския информационен център „Чудните мостове“ за срок от три години. В отговор на това писмо, кметът на Община Чепеларе, уведомява, че обектът е от особено значение за Община Чепеларе и по отношение на функционирането му са предприети мерки.  

    Въпреки отрицателното становище на кмета на Община Чепеларе, председателят на ОБС Чепеларе – Росица Черпокова, свиква извънредна комисия по „Общинска собственост, устройство на територията и инфраструктура“ час преди обявеното заседание, проведено на 31.07.2017 г. , за да бъде разгледана докладната, внесена от нея.

    Същата е разгледана като извънредна точка в дневния ред и ОбС решава за допълване на годишната програма за придобиване, управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2017 г., да се създаде точка 2.4 „Имоти, които общината има намерение да предостави за управление: Посетителски център към феномена „Чудните мостове“, както и да се предостави на Областния управител безвъзмездно за управление за срок от 3 години сградата, която е публична общинска собственост.

    Кметът на Чепеларе обжалва решението пред Административния съд в град Смолян, като незаконосъобразно, постановено в противоречие с материалния и процесуален закон и е при съществено нарушение на административно-производствените правила.
    Съдебният състав обаче приема, че не са допуснати съществени нарушения на материално-правните разпоредби и потвърждава решението на ОбС Чепеларе. Върховният Административен съд обаче отхвърля решението след обжалване и отменя заповедта, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини