За 35 години свята служба, дядо Николай награди свещеника на Момчиловци

    Митрополит Николай отличи с офикия „протойерей“ свещеника на с. Момчиловци

    На 8 август вечерта Момчиловци посрещна Пловдивския митрополит Николай, с което започнаха тридневните  отслужвания на Молебния канон на Пресвета Богородица  в Смолянска духовна околия. Храмът в смолянското село беше препълнен, имаше много официални гости.

    С пита родопски хляб и цветя селото очакваше владиката заедно с Чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“.  В празничната Вечерня заедно с митрополит Николай участваха неговият първи викарий Знеполски епископ Арсений,   архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит  Висарион, свещенослужители от митрополията, Смолян и околията, както и  митрополитският хор „Свети апостол Ерм“. За богослужението бяха дошли областният управител Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемев, кметът на село Момчиловци Сийка Суркова.

    На Вечернята митрополит Николай обяви, че отличава с офикия „протойерей“ свещеника на с. Момчиловци Николай Рангелов, който 35 години служи в храм „Св. св. Константин и Елена“, грижи се за храма и  миряните, моли се и насърчава хората. Досега не е отличаван, каза той, и три пъти попита множеството в храма: „Достоен ли е?“ Три пъти хоровият отговор беше: „Достоен!“ 

    Негово Високопреосвещенство специално благодари на областния управите, по чиято покана се провежда тридневното митрополитско гостуване в три църкви в Смолянска духовна околия заедно с Чудотворната икона „Златна ябълка“, и заяви, че когато светската власт е заедно с Църквата, молитвите са силни и можем да стоим твърдо и непоклатимо на скалата на вярата. Той обяви, че Чудотворната икона „Златна ябълка“ ще остане в Момчиловци и през нощта, докогато преминат всички желаещи да се докоснат със сърцата си до нея и да помолят Божията Майка за закрила.

    Празничната  вечерни с Молебния канон на Пресвета Богородица  пред Чудотворната икона „Златна ябълка“ в четвъртък от 18 часа  ще бъде отслужена в храм „Св. Йоан Рилски“ в Девин, а в петък от 18 часа в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян. До светата обител  ще има осигурен безплатен превоз – автобусите ще тръгват в петък в 16, 30 часа от автогарата в  Устово и от паркинга пред супера в Горно Райково и ще спират на всяка спирка до манастира.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини