Търговията с птици по пазарите вече разрешена, животните от районите с чума в кланици само в Ямболско и Бургаско

Забраната за организиране и провеждане на пазари и изложения за птици на територията на страната падна със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, съобщават от ведомството.

От 8-ми август ограничението, което беше наложена на 17 април заради

влошената обстановка по разпространението на птичия грип в Североизточна България, вече не важи

Около 6000 патици от ферма в Ямболско с "птичи грип" бяха ликвидирани, акция за умъртвяване на птици имаше и в добричкото село Стефаново.

Наред с вдигането на забраната за търговия с птиците, от Агенцията по храните напомниха отново, че животните от районите, засегнати с чума не могат да се колят във вътрешността на страната.

Публикацията на БАБХ е свързана с много запитвания от стопаните от Ямболска и Бургаска области, в които бяха констатирани чумни огнища.

Ограниченията за предотвратяване на разпространението на чумата по дребните преживни животни, наложени от 4-ти юли, продължават да важат.

Животните от седемте южни общини на Ямболска и Бургаска област, които са карантинни, трябва да се заколят в кланица в зоната, а добитите месо и мляко могат да напуснат зоната, само ако са преминали през термина обработка.

Действащото решение налага тези ограничения до 28 декември, преди тази дата овце и кози от тези 7 общини не могат да се колят и да се продават извън тях, припомнят още от БАБХ.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини