Стотици гайди огласят първия Национален събор на гайдата „Апостол Кисьов“ в Стойките

    Не са предвидени такси за участие, а школата за гайдари, предвидена на Събора, е безплатна за мераклиите да надуят меха и да направят първи стъпки 

    За пръв път в смолянското село Стойките ще се проведе Национален събор „Апостол Кисьов“ в дните 22 и 23 септември тази година. Стотици гайди на сцената, безплатна Школа за обучение на начинаещи мераклии да се учат да свирят, както и много други прояви, са предвидени в двата дни на Събора в първото му издание. Организационният комитет има амбицията Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ да прерасне в международен.

    Културното събитие ще представи гайдарското изкуство в неговото инструментално и жанрово разнообразие и ще се провежда ежегодно. За участие са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцената ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: от автентичен фолклор, обработен фолклор до различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

    Над 300 инструменталисти са подали заявка за участие в Събора. Сред тях са оркестрите „101 каба гайди“, „100 каба гайди“ и Детски гайдарски състав „Апостол Кисьов“ от Смолян, Сборен гайдарски състав „Дельо хайдутин“ от Златоград, Мадан, Рудозем, Гайдарски състав „Петко войвода“ – София, Гайдарски състав „Родопчани“ – Пловдив, гайдарските състави от читалищата в Девин, Чепеларе и ОДК – Чепеларе, с. Широка лъка, с. Гела, с. Момчиловци, с. Зорница. Очакват се и гайдарите от НЧ „Николай Хайтов-1936“ – Столична община. Ще се включи и Формация „Тъпани и гайди“.

    В дните на Първия национален събор на гайдата ще се чуе сборен гайдарски оркестър, чийто ядро е оркестър „101 каба гайди“. Със свои изпълнения ще се представи Ансамбъл „Борика“ при НЧ „Пробуда-1903“ – с. Стойките, създаден от Апостол Кисьов.

    Съборът носи името на родения в Стойките фолклорист и баща на емблематичния родопски оркестър „100 каба гайди“ Апостол Кисьов, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината. Той е организирал оркестър от 100 каба гайди, а първата му концертна изява е била през 1961 г. на събора „Рожен“.

    През 1972 г. , отново на Роженските поляни, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и 3500 души народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо“ от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи. През 1981 г. Апостол Кисьов вече е организирал 30 кръжока по гайда с 460 участници. И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на неговата самоотвержена апостолска дейност и творческото му себеотдаване.

    Националният събор на гайдата се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България, със съдействието на общинска и областна администрации в Смолян. Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903“ – с. Стойките. Председателят на читалището Мария Кисьова инициира сформирането на Организационен комитет, почетен председател е Цветелина Бориславова, собственик на дружество „Пампорово“ АД и е подкрепено от Горска потребителска кооперация „Борика“ в селото.

    Националният гайдарски събор цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер, като идеята е на този празник да се срещнат изпълнители и публика, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.

    В двата дни на Събора е планирана богата програма: откриване на фотоизложба, посветена на Апостол Кисьов, оркестър „100 каба гайди“ и 115-тата годишнина от създаването на НЧ „Пробуда-1903“ и кръгла маса на тема: „Житейски и творчески път на фолклориста Апостол Кисьов“. Ще има изява на участниците в Събора и Школата за начинаещи гайдари.

    Сред акцентите са и паметна вечер, посветена на Апостол Кисьов, в която Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян ще представи спектакъла „Невястата“. За всеки участник на сцена и за всеки гайдажия-мераклия, който ще се обучава в двудневната школа, организационният комитет е подготвил значки и грамоти. Не са предвидени такси за участие, а школата за гайдари е безплатна и в двата дни.

    Организаторите допълват, че за гостите на празника в Стойките има места за отдих в местинте семейни хотели, а до селото може да се стигне по три пътя: Пловдив-Асеновград-Пампорово-Стойките, Пловдив-Кричим-Девин-Стойките и Смолян-Превала-Стойките.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини