За първи път от 39 години: Страната, спечелила Евровизия, няма да е домакин?

За първи път от 39 години страната, спечелила Евровизия, най-вероятно няма да бъде домакин на музикалния конкурс, по информация на Дарик. Нета от Израел зае призовото първо място в шоуто преди само няколко месеца, но перспективата Евровизия 2019 да не се проведе в родната ѝ държава, поради финансови причини, става реална. Местната обществена телевизия KAN е дала ултиматум на правителството да осигури договорените след дълги преговори средства до вторник, като в противен случай ще се оттегли от домакинството.

Нета спечели Евровизия преди около 3 месеца след едно от най-оспорваните класирания от дълго време насам. Изпълнителката започна да обикаля студия в цял свят, като дори американският гигант „Билборд“ написа статия за нея.
 
Новината, която съпътстваше всяка нейна изява в медийното пространство, обаче беше свързана с въпроса дали наистина Израел ще домакинства Евровизия. Слухове, напълно отричащи тази възможност, се появиха веднага след края на бляскавото шоу тази година в Португалия.
 
Проблемът е свързан с високата цена, необходима на Израел за организирането на конкурса. Държавата беше обещала да отдели нужните приблизително 35 милиона евро за цялостната продукция. В правилника на EBU обаче пише, че Израел трябва да прехвърли в сметката на организаторите допълнително 12 милиона евро като депозит. При успешно провеждане на конкурса тази сума се връща в пълен размер на страната домакин, но при форсмажорни обстоятелства, когато се налага конкурсът да се преместен в друга държава по вина на страната домакин по каквото и да е причина, то тази сума ще бъде използвана за целта.
 
Срокът Израел да преведе гаранционния депозит изтече на 1 август, но EBU даде последна отсрочка до днес – 14 август.

Местната обществена телевизия КАН е отказала да изтегли кредит от 12 милиона евро за тази цел с желанието сумата да бъде осигурена от правителството, като в противен случай ще се оттегли от домакинството.

Финансовият министър на Израел Моше Кахлон направи официално изявление, в което каза, че израелското правителство няма да отстъпи и тези 12 милиона трябва да бъдат осигурени от телевизията, тъй като и бюджетът ѝ е достатъчно висок. Той добави, че корпорацията е направила сериозна грешка, че трябва да започне да се държи като всяка друга държавна институция. В заключение, той заяви, че ако обществена медия не иска да домакинства Евровизия, то музикалният форум няма да се проведе в Израел.
Нещо повече, член на управляващата партия заяви, че Евровизия 2019 няма да бъде в Израел и обвини за това обществена медия KAN.
 
Оттук нататък, по информация на Дарик, от няколко източника в EBU, има „минимална възможност“ Израел да преведе ключовите 12 милиона в рамките на утрешния ден. В противен случай ще станем свидетели на ситуация, в която страната победител в Евровизия не е домакин за първи път от 39 години насам.
 
В правилника на шоуто е упоменато, че това се нарича прецедент и EBU взима индивидуално решение за процеса по избиране на нов домакин. По информация на Дарик от няколко проверени източника, Австрия, Германия и Португалия са сред най-възможните варианти за резервна страна домакин.
 
Ако те представят идентични проекти, крайното класирането ще бъде взето предвид. България най-вероятно няма да излезе с кандидатура заради по-слабото си представяне на финала.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини