Другите хора правят далеч по-малко секс, отколкото си мислите

Повечето хора си мислят, че младите правят по-често секс, отколкото е в действителност, а мъжете имат особено изкривена представа за сексуалния живот на младите жени.

Това показват дългогодишните проучвания на Ipsos на погрешните представи у хората, които ще бъдат публикувани в новата книга „Опасностите на възприятието“ (The Perils of Perception) , чийто автор е Боби Дъфи (Bobby Duffy) от Кралския колеж в Лондон и който разказва за това колко грешим в представите си за другите на страницата на The Conversation.

Изследователите помолиха жители на Великобритания и САЩ да отгатнат колко често хората на възраст между 18 и 29 години в тяхната страна правят секс за четири седмици.

Средната оценка за младите мъже в двете страни е, че са правили секс 14 пъти през последния месец, докато броят им е само пет във Великобритания и четири в САЩ,  според подробни проучвания на сексуалното поведение.

 

Тяхното предположение означава, че средно младите мъже правят секс през ден – около 180 пъти годишно – в сравнение с по-прозаичната реалност от около 50 пъти.

Представите на мъжете за сексуалния живот на младите жени, както в САЩ, така и във Великобритания, пък тотално се разминават с реалността.

Мъжете смятат, че младите британки и американки имат невероятен секс – 22 пъти месечно във Великобритания и 23 пъти месечно в САЩ.

Тези предположения са еквивалентни на това една млада жена средно да прави секс всеки делничен ден, плюс два или три пъти в почивните дни всеки месец. В действителност, това е около пет пъти.

Защо представите ни са толкова погрешни

Както при толкова много от нашите погрешни възприятия, обяснението за това е както начина, по който разсъждаваме, така и това, което ни се казва.

Оцеляването на нашия вид буквално зависи от секса.

 

„И все пак той е подходяща среда на погрешни възприятия, защото за разлика от много други основни човешки поведения, за които можем да получим по-добра представа за това какво е нормално за обществото от наблюдение, сексът се случва най-вече зад затворени врати (а сексът, който е достъпен за публично наблюдение не е напълно точното представяне на нормата)", обяснява Дъфи.

Тъй като нямаме достъп до много сравнителна информация в реалния живот, ние се обръщаме към други „авторитетни“ източници: чатове, съмнителни проучвания, слабо медийно отразяване и порно.

Те представят екстремни примери и досадни вицове, които объркват нашите представи за реалността.

В същото проучване са помолени гражданите на три държави да отгатнат колко сексуални партньора имат хората от тяхната страна, докато станат на 45-54-годишна възраст. В това отношение анкетираните наистина са много по-точни при отгатването на средния брой партньори, докладвани от мъжете.

Реалният брой за Австралия и Великобритания е средно 17 партньора за мъжете до 45-54. В САЩ броят е 19. Средните предположения са почти точни.

Но става много по-интересно, когато се сравняват мъжете и жените. Броят на партньорите, заявени от жените в проучванията за сексуално поведение, е много, много по-нисък от този показател при мъжете.

 

Всъщност жените твърдят, че са имали почти половината от броя на сексуалните партньори, които заявяват мъжете. Това е един от най-големите парадокси на измерването на сексуалното поведение: това се повтаря във всички висококачествени изследвания за секса, но е статистически невъзможно.

Като се има предвид, че мъжете и жените го правят по двойки и съставляват приблизително еднакви пропорции на (хетеросексуалното) население, цифрите трябва приблизително да съответстват.

„Има няколко предложени обяснения за това – от използването на проститутки от мъжете до това, как различните полове интерпретират въпроса (например, ако жените не броят някои сексуални практики, които мъжете отчитат).

Но изглежда най-вероятно да е смесица от склоностите на мъжете да са по-откровени и готови да добавят някое приключение в повече, съзнателно или несъзнателно, изграждайки своя образ, а при жените, обратно, тенденцията да намаляват от броя на партньорите“, обяснява Дъфи.

Съществуват доказателства за последния ефект от изследване в САЩ сред студенти, като участниците се разделят на три групи, преди да ги питат за сексуалното им поведение.

Едната група жени просто ди попълва въпросника, както обикновено. В другата група им е казано, че техните отговори могат да се следят от наблюдаващия експеримента. И към жените в третата са прикрепени фалшиви детектори на лъжата.

Групата жени, които смятат, че техните отговори могат да се видят, твърдят, че средно имат 2. 6 сексуални партньора, групата на анонимно анкетираните са казали средно 3. 4, докато тези, прикрепени към фалшивия детектор, отговарят 4. 4 – което съответства на показанията на мъжете в проучването,

Проверете вашите представи, мъже

Има една последна тревожна странност в данните от САЩ. Мъжете и жените предполагат много различни неща за това, което правят жените.

Американските мъже смятат, че американските жени имат средно 27 партньора, но американските жени предполагат само 13, което е много по-близо до това, което самите твърдят за себе си – 12.

Тази абсурдно екстремна представа сред мъжете за жените до голяма степен се дължи на малък брой от тях, които смятат, че американките имат невероятен брой партньори.

„Всъщност имаше около 20 мъже в нашата извадка от 1000 американци, които стигнаха до числа от 50 и повече и това изкриви данните“, разказва Дъфи.

„Нашите заблуди разкриват много за това как виждаме света. Те са ясна следа за нашите дълбоки отклонения, тъй като нашите предположения за това, кое е „нормално“, са по-автоматични и непредпазливи“.

В това проучване тези предположения показват някои твърде погрешни възгледи за младите хора и жените, особено сред определена част от мъжете.

„Както при другите погрешни схващания, начинът не е просто да бомбардираме хората с повече факти, за да коригират тези си възгледи, но и да се справим с основните причини – че това, което ни е казано и каквото мислим, може да е подвеждащо“, заключава авторът.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини