Стартираха нови археологически проучвания на Момчилова крепост

Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян стартира археологическо проучване на Момчилова крепост – една от топ туристическите атракции на Смолян

Археологическите разкопки край с. Градът бяха подновени на 13 август 2018 година и ще продължат до 27 август. Целевите средства са в размер на 10 000 лева и са осигурени от Министерство на културата, отпускани всяка година специално за археологически проучвания. Разкопките ще бъдат проведени от екип на Регионален исторически музей „Ст. Шишков“ – Смолян под ръководството на д-р Николай Бояджиев, а научен консултант е доц. д-р Маргарита Ваклинова. През настоящия сезон археолозите ще насочат усилията си в разкриване на пространството край трасето на северната крепостна стена, западно от входа на укреплението и западно от разчистения през 2007 година участък.

Очакванията са да се попадне на запазени следи от каменно строителство край вътрешната страна на стената. След приключване на проучването общо разкритата част от крепостните зидове ще надхвърли половината от общо 160 м.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини