Без да са съдови хирурзи, смолянски лекари спасиха 15-годишно момиче с разкъсани артерии след тежка травма от колело

    15-годишната пациентка е спасена и изписана от болницата на Голяма Богородица за радост на родителите си и на целия лекарски екип, извършил поредното чудо да спаси човешки живот. Момичето живее втори живот, благодарение на много тежка и рискова сърдечна операция, извършена от лекари в Смолянската болница. Те успяват да спасят детето, въпреки че в Смолян няма съдови хирурзи, които могат да я извършат, а в болницата до сега такова нещо не е правено. Момичето по спешност пристига в понеделник – 13 август на ръба на смъртта, след претърпян тежък инцидент с колело. Линейката докарва детето с разкъсана главна артерия, а другата била буквално смачкана от удар и с образуван тромб.

    Момичето е от Варна и е било с родителите си на почивка в Пампорово, където във фаталния понеделник карало колело. При падане с велосипеда, част от кормилото се забива в слабините му и скъсва главна артерия, в следствие на което губи много кръв и пристига в Спешна помощ с огромна кръвозагуба от около 1.5 литра.

    Поради множеството травми то веднага е приведено в Травматологично отделение, където завеждащият лекар д-р Николай Стаевски в операционната установява, че едната от двете артерии е скъсана и макар да не е съдов хирург успява да зашие разкъсания главен съд, за да спре кървенето. Секунди по-късно става ясно, че кракът на детето остава обездвижен и няма кръвоснабдяване на крайника, което на практика сочи, че е засегната и друга артерия.

    Тук отново на ход се включва щастливата съдба и момичето е преместено в Центъра по инвазивна кардиология, който беше открит само преди два месеца. Родителите на детето и екипът кардиолози, начело с д-р Николай Илиев, са изправени пред тежък избор, защото в смолянската болница такава операция никога не е правена, за нея са нужни съдови хирурзи, а детето едва ли ще стигне живо до Пловдив, където това може да се направи. Рискът за всички е огромен, защото транспортирането в най-добрия случай е щяло да доведе до загуба на единия крак на детето. Бащата се доверява на лекарите, а д-р Илиев и екипът извършат спешна ангиография /б.а. рентгенконтрастно изследване на пространство на сърдечни съдове и кухини/, което вече показва и втората скъсана главна артерия. Тя била буквално смачкана от удара с колелото, с образуван тромб, разказа за СмолянБГвести завеждащият Кардиологично отделение д-р Нина Шехова. За щастие операцията е успешна и само 12 часа по-късно момичето е на крака, а на 15 август е изписано.

    Д-р Шехова обобщи, че рискът за лекарите е бил огромен, д-р Илиев е изключителнен специалист – но не е съдов хирург, въпреки това поема цялата отговорност, за да даде шанс за живот на момичето. По думите ѝ, спасеният детски живот е факт благодарение на лекарите и новата модерна апаратура в Инвазивната кардиология, която позволява да се види цялата сърдечно-съдова система. 

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бе
      Бени
      8 -2
      15:41, 16 авг 2018
      Поклон! И моля Ви, останете си в Смолян!
    • 2
      Пр
      Примовска
      0 0
      16:13, 20 авг 2018
      Поздравления за смелостта, за професионализма и за това, че ви има! Да, останете си в Смолян!
    Последни новини