В търсене на следващите Nightwish (част I): Учителят

    В средата на 80-те Пламен Димов от Пловдив, както много български музиканти по това време, припечелвал, свирейки из Скандинавия.

    В един ресторант в градчето Китее, докато свирел, видял руса мадама да гледа филми на черно-бял телевизор. Казал ѝ: "Знаеш ли каква хубава българска ракия имам, веднага ще донесе цветовете!", а тя му отговорила: "Глупости не ща да слушам!".

    Няколко дни по-късно пак видял красива руса жена и я заприказвал. А тя му казала: "Точно преди 2 дни слушах същите глупости".

    - А, ти ли беше? - отговорил ѝ Пламен. Нямах време да те погледна в лице, защото бях зает да огледам други работи!

    Защо ви разказвам това? Защото...

    Така започва историята на Nightwish

    Няколко години по-късно Пламен е учител по музика в Китее, родният град на русата красавица Лена, вече негова съпруга.

    Един от неговите ученици прави особено впечатление. Казва се Туомас Холопайнен.

    В средата на 90-те в градчето има 17 детски групи и Пламен преподава на всички. Още тогава Пламен вижда гения у Туомас и го насърчава да събере най-доброто от 17-те му групи. Така се ражда Nightwish.

    Един до друг в музея на Nightwish в Китее са наредени албумите на групата. Първият - Angels Fall First, е продаден в тираж само 500 броя.

    Този албум е гениален, на мен лично ми е любимият. Но Туомас и Пламен оценяват, че нещо му липсва. Учителят и още ненавършилият 20 години ученик се хващат и заедно започват да изпипват втория албум, така че да се получи звукът, за който Туомас мечтае, но още няма силите да постигне.

    Нататък историята е известна. Oceanborn е продаден в тираж 800 000 копия, Once в 2 300 000 копия, нататък всички албуми на Nightwish стават платинени, още преди да бъдат пуснати.

    В музея сред детските снимки на Туомас има и рисунка, на която са двамата с Пламен. Под нея надписът е: Пламен Димов е старият учител по музика на Туомас. Той помогна на Nightwish, особено в началото на тяхната музикална кариера.

    Оттогава тръгва легендата, че Пламен е като цар Мидас. Всичко, до което се докосне, се превръща в злато.

    Следващата Таря, следващият Туомас

    10 години по-късно Nightwish са най-голямата съвременна метъл група, най-продаваният продукт на Карелия и втората по разпознаваемост финландска марка след Нокия. Хиляди деца по света искат да приличат на тях. Качват в интернет записи с техни кавъри с надеждата някой да ги забележи.

    В Китее той основава Nightwish академия или както е официалното ѝ име - Kitee International Music and Art Festival. В продължение на десетина дни - т.нар. Nightwish days - музиканти от цял свят се стичат в Китее, за да бъдат обучавани от Пламен, а в някои случаи - и от самите членове на Nightwish. Всяко момиче - с надеждата, че е следващата Таря, всяко момче - с надеждата, че е следващият Туомас.

    OFFNews имаше изключителния шанс да бъде поканен на тазгодишните Nightwish days във финландското градче. Освен заради безкрайната ни любов към Nightwish, има още една причина за поканата. Тази година в академията участват шестима българи. Един от друг по-добри, може би най-добрите от всичките ученици на Пламен. И след като той в отдалеченото на 3000 км от България градче ги е намерил, много се надява и в България да се говори за тях. Три от тях са съвсем деца - Лидия Ганева на 12, която ни представяше в детската Евровизия, Мирослава Тодорова (16), която сме виждали в X Factor и Тодор Борисов на 12, когото Пламен откри при предпоследното си идване в България.

    Другите трима са участници в един грандиозен проект, за който съм сигурен, че много ще се говори. Казва се Vivaldi Metal Project и по-нататък много надълго и нашироко ще разкажем за него, защото ни се струва, че станахме свидетели на раждането на група от най-, най-висока класа, сравнима с тези, пред които благоговеем.

    Китее

    Китее е на края на света. Намира се в приказно красивата Карелия, на 400 километра североизточно от Хелзинки, досами руската граница. На пръв поглед няма нищо освен езера и гори. Населението му е малко над 10 000 души, но те са пръснати на територия с дължина 40 и широчина 30 километра по бреговете на прекрасните езера.

    Усещането за чистота, хармония с природата и уединеност е завладяващо. Къщите и малките блокчета в центъра могат да се преброят. На метри от тях ходиш по поляни с диви ягоди, през които се стига до кристално чисто езеро с пясъчен плаж и задължителната сауна до него.

    През лятото в Китее слънцето не залязва. Само за около час леко притъмнява, колкото у нас привечер, но пак без да става напълно тъмно. Към 2 и половина сутринта напича отново и така докъм 23 часа вечерта. Безкрайният ден е причината през лятото във Финландия да е много по-топло, отколкото си представяме. В седмицата, в която бяхме там, температурата следобед беше 33 градуса, а температурата на водата в езерата - около 25-26 градуса. През зимата, разбира се, е обратното - нощите са безкрайни, снегът е над метър, а температурата - 30 под нулата.

    Винаги съм се чудел как толкова мъничко градче като Китее може да роди толкова таланти накуп и мисля, че открих отговора. Тайната е в усамотението. Ние прекарваме по-голямата част от деня си в общуване с други хора. Там, в нещо като махалички, са струпани по няколко къщи, другите съседи са на километри, а в центъра можеш да не ходиш дни наред, а и да отидеш, пак няма да срещнеш много хора. Когато решиш да се упражняваш в нещо, имаш цялото време на света. И ако решиш, че имаш какво да покажеш пред местната общност, тя цялата ще дойде да те гледа. Но ще очаква от теб да си изпипал до съвършенство това, което искаш да ѝ покажеш.

    Макар да са от едно градче и почти на едни години, Туомас, Емпу и Юка почти не са общували като деца. Къщата на Туомас е на 15 км от центъра. Таря е живяла на 10 км от центъра в противоположната посока. Когато Пламен препоръчва на Туомас Таря за певица на Nightwish, на него му трябват допълнителни обяснения, за да се сети коя е тя, въпреки че вече е свирил на една сцена с нея.

    Другото обяснение е 

    Училището

    Във всеки финландски град има 2 типа училища. Едното е като нашите. Другото е така нареченото "народно училище" и повече наподобява читалище. Тук се провеждат музикалните школи. Тук Пламен и досега преподава пиано, китара, пеене, цигулка, духови инструменти и странния за България, но основен за Финландия предмет "групи". И ако се чудите защо знаете повече финландски групи (Nightwish, Amorphis, Apocalyptica, Stratovarius, HIM, Korpiklaani, Lordi, Sonata Arctica, Children of Bodom, Ensiferum, Fintrol, Rasmus, Turisas), отколкото български, отговорът е и в това. По времето, в което са се раждали Nightwish, Пламен Димов е преподавал на 17 групи едновременно. В град с големината на Радомир.

    Във всяка стая има пиано. Пиано има не само в концертната зала, не само в класните стаи, а даже в спалните помещения и в столовата, не спира да възклицава певицата Marina Ammouri. Тя е една от звездите на тазгодишната Nightwish академия. Има странен украино-руско-еврейско-германски произход. Живее в Стокхолм, но най-известна е в Америка. През април тази година е спечелила наградата за най-добра indie певица на конкурса в Холивуд, Калифорния, проведен в легендарното Hard Rock Cafe. Веднага след това се е обадила на Пламен с молба да участва в академията му, защото както всички знаем, "всичко до което се докосне той, се превръща в злато".

    Мира-Аника

    Мира-Аника е от съседния по-голям град Йоенсу. Тя е на 30 и доскоро е имала твърде бурен живот. Когато била в "голяма опасност", както самата тя казва, социалните служби я пратили при Пламен, понеже има славата на магьосник, който променя съдбите на хората. Пламен ѝ е внушил, че ще стане следващата Уитни Хюстън. И Мира-Аника пее непрекъснато. Събужда ни в 6, закусва и пак пее, пее по 10 часа на ден. 

    В една от почивките говори по скайп с майка си и ме дърпа, за да ме покаже - дошли са хора ча-а-ак от България, от страната на Пламен. "Казвам ѝ, че ще успея. Ще види тя, ще успея, ще успея, само трябва да се упражнявам". 

    Слушам в захлас чистия ѝ северен глас и вероятно защото никак не харесвам Уитни Хюстън си мисля, че Мира-Аника ми звучи хиляди пъти по-добре от нея. На концерта обаче се проваля. Разплаква се за малко. После ми казва, че явно не се е упражнявала достатъчно и продължава да пее, този път и цялата нощ.

    Във Финландия всичко, което се смята за лукс е безумно скъпо, като лукс е дори бирата. Но за сметка на това всичко, което се смята за неотменна човешка нужда е напълно безплатно. Образованието във всичките му форми - кръжоци, музикални школи, допълнителни часове, е абсолютно безплатно. Ако пък изпаднеш в беда, цялото общество се втурва да ти помага. И не те оставя, докато не те измъкне от нея.

    Училището, в което се провежда академията, е направено така, че за минути да се трансформира в читалище, хотел, детски лагер, кризисен център или студентски кампус. Във всяка от сградите има сауна, в най-голямата басейн, а на двора - барбекю. В учебните кабинети има и кухни и когато е нужно класните стаи се превръщат в спални помещения.

    Фестивалът

    Kitee International Music and Art Festival е най-голямото събитие в живота на малкото градче. Специално за него е дошла и голяма група деца-ротарианци от всички краища на света. Всеки ден завършва с концерт. Първият е в на Iiro Rantala и е голямата концертна зала, под която е студиото, в което Nightwish са записали първите си два албума.

    Iiro Rantala е един от най-добрите пианисти в света в момента. Дошъл е в Китее с личното ходатайство на Туомас Холопайнен и Пламен е изключително горд, че е докарал такова величие в Китее. Пристигнал е със специален частен самолет, който го чака, за да го откара отново в Цюрих.

    Рантала е изключително забавен виртуоз, истинска знаменитост във Финландия и местните хора са изпълнили немалката зала. Рантала обаче говори на английски, защото това е не толкова концерт, а нещо като урок пред участниците в академията.

    "Често ме питат каква е тайната на финландския звук - разказва той, докато настоятелно повтаря един мотив на пианото. Има лесен отговор: ако ме питаш каква е тайната на финландския звук, значи никога няма да разбереш.

    Но на музиканти като вас мога да кажа и по-сложния отговор: тайната е в минорите. Заслушайте се в американските хитове - те са само в мажор. Мажорите са fake (фалш). С тях хората лъжат, че са щастливи. Минорите са истината. Те са носталгия. Те са самота. В тях има душа.

    Помолиха ме да направя интерпретация на Imagine на Джон Ленън. Първо си помислих: Какво да ѝ интерпретирам на тази песен. Тя е толкова чиста, толкова съвършена. Но тогава се сетих за финландската любов към минорните тоналности. И вижте какво се получи..."

    В този момент си давам сметка защо финландският метъл звучи толкова различно от всеки друг по света.

    Източник: offnews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини