Може ли "Гражданска отговорност" да поскъпне до 800 лева?

Обезщетенията, изплащани от застрахователите по "Гражданска отговорност", надминават приходите. В последно време темповете на изплащане на застраховки са много високи.

Това коментира в предаването "Здравей България" главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Тя припомни скорошен доклад на КФН, който също потвърди, че секторът е недофинансиран. Комисията предположи, че би следвало този вид застраховки да поскъпнат. Към момента тя е около 200 лева годишно.

В публичното пространство бе лансирана тезата, че е възможно застраховката да достигне 800 лева и дори повече. Според Нина Колчакова обаче толкова рязък скок в цената би довел до там, че хората масово няма да сключват полицата.

Към края на миналата година недостигът приходите и изплатените премии е 60 млн. лева, а тази година се очертава да е още по-голям. Според Нина Колчакова това, отчасти, се дължи на решение на Върховния касационен съд (ВКС), разширило кръга на хора, които могат да търсят обезщетение при загинал на пътя. Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини – съпрузи и деца, а сега обезщетение може да търсят братя и сестри, баби и дядовци, внуци и всеки, който може да докаже емоционална връзка със загиналия човек. "Досега се плащаше на до 2,5 лица, а сега мисля, че ще станат между 2,5 до 4,5 лица. Дупката ще стане между 800 млн. и 1,3 млрд. лева", изчисли Колчакова. Все още обаче няма достатъчно съдебна практика, за да може да се каже колко трябва да се увеличат премиите по застраховките, за да се компенсират застрахователите.

При това положение главният секретар на Асациацията на застрахователите вижда два пътя – увеличение на "Гражданска отговорност" или ограничаване на размера на обезщетението. Според Колчакова голямо увеличение в цената не може да има, защото хората ще престанат да сключват "Гражданска отговорност". Колкото до ограничаването на обезщетенията, тя смята, че българските съдилища дават много по-големи обезщетения, "в пъти повече", отколкото е европейската практика. 

Застрахователният експерт потвърди и друга информация, която бе посочена като проблем за сектора лично от премиера: в Румъния има много коли с българска регистрация, застраховани в България заради по-ниската цена на "Гражданска отговорност", както и някои други данъци. По думите на Бойко Борисов 42% от катастрофите на румънски шофьори са всъщност направени с коли с български застраховки. Сега Колчакова заяви, че имало много такива случаи в Италия. 

„Факт е, че в Румъния циркулират много автомобили с българска регистрация, които са собственост на румънци. Те задържат българските табели на автомобилите, които купуват от нас, заради по-ниската цена на „Гражданската отговорност”, но и заради различни екологични такси. Карат така не само в Румъния, но и в Италия. Изключително много са щетите по „Гражданска отговорност” от случаи в Италия, извършени от румънци с коли с български регистрационни табели”, обясни Колчакова.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    По
    Порчо
    12 -1
    11:36, 23 авг 2018
    И като имате предвид, че досега има някакъв ред. Ами когато дебилите от ГЕРБ сменят табелите на колите само с числа, представяте ли си каква каша ще настане?
    • Ba
      bahmamamu
      8 -1
      11:46, 23 авг 2018
      Не говори така за краля слънце и кликата му .Той е един бъдещ Ким Чен Ир за българския народ.Просто в момента се търси място в София да му се издигне паметник
    • По
      Порчо
      4 0
      13:23, 23 авг 2018
      Направо е един Ким Чен Без Ум!
  • 2
    Ba
    bahmamamu
    15 -1
    11:42, 23 авг 2018
    Ам да Ви *** майката напрайте я 2000лева алчни полуидиоти.Сблъскал съм се с проблема какво покрива и какво не покрива тъпата ви застраховка.Като ми я направите толкова ще си купя кола от Македония и ще си карам с тяхните документи
  • 3
    Гн
    Гневен
    22 0
    12:05, 23 авг 2018
    Мамицата ви! Направете я 5000 лева и който няма гражданска отговорност, полицията да има право да го разстрелва на място. Тогава самозабравилата се мутра, която ни управлява ще е доволен! Това заслужава този овчи народ дето търпи, а не ги измете тази пасмина, която е завзела власта. И аз да съм на мястото на Тиквоний и аз така ще го доя този заспал народ. Щом не се съпротивлява и търпи още данъци, още глоби, още лъжи.
  • 4
    Di
    Dimmu
    5 0
    13:19, 23 авг 2018
    Докато овцете в Мутроландия спят, може. Обаче ще ме хванат за киприя да си купя такава застраховка! Ако сме единни, можем да им @б@м мамата! Чухте ли бе, овце?!
    • По
      Порчо
      7 0
      13:29, 23 авг 2018
      Ако ******* ни има за овце, може ли един ден (докато чакаме пробите от Франция!) да заповяда да ни избият, защото имаме чума и за да предпази любимия си ЕС. Ама има ли, няма ли, не е важно! По-важно е да го потупат по рамото и да му изкажат Конграчулейшъни! Както сега се оказва от вторите проби, че има 0 - НУЛА - Зиро заразени овце и кози от тези дето избиха в Странджа!
Последни новини