Руски туроператор изостави туристи в България с вече купени самолетни билети

Руски туроператор е оставил в България туристи с вече закупени самолетни билети. 

Туроператорът „Турово“, който е продавал самолетни билети на организирани и индивидуални пътници, внезапно изпаднал в невъзможност да осигури полета за връщане, независимо че билетите са били платени.

130 деца са се завърнали в Русия след намесата на Министерството на туризма, Федералната агенция по туризъм на Русия, посолството на България в Москва и Генералното консулство на Русия във Варна. 

Това е станало възможно след разговор между министър Николина Ангелкова и ръководителя на руския туризъм Олег Сафонов, които са в непрекъснат диалог, съобщиха от Министерството на туризма.

Обратният полет на децата е поет от „Ной Травел“- консолидатор на полети, който е с регистрация в България.

Веднага след като българската страна е информирана за ситуацията, със съдействието на министър Ангелкова и Олег Сафонов са проведени няколко срещи – с българското посолство в Москва и във Федералната агенция по туризъм на Русия, както и в Генералното консулство на Русия във Варна.

У нас остава група от още 24 деца, за които е поет ангажимент да бъдат превозени на 31 август, когато изтича почивката им.

Според информация от „Турово“ у нас има още руски граждани, за които е в сила казусът с обратния полет. Данните, давани от руския туроператор, показват, че голяма част от тези хора не са организирани туристи с туристически пакети, а са купили само самолетни билети от „Турово“.

В съобщение на Федералната агенция по туризъм на Русия се казва: „Към днешния ден „Турово“ не е предоставила на Росстуризъм информация какво количество билети са реализирани от нея за самостоятелни туристи и каква е бройката на хората с пакетни турове. Ако билетът е бил продаден като част от общ туристически продукт, отговорността пред туристите за превоза носи туроператорът, направил тура чрез „Турово“. Ако пътникът е купувал билетите самостоятелно, отговорността носи тази компания, която е получила парите и го е информирала, че билетът е резервиран и платен“, уточняват от Федералната агенция по туризъм на Русия.

На последната среща в консулството във Варна са били разгледани варианти за споразумение между двата контрагента, а собственичката на „Турово“ е заявила, че ще търси начини руските граждани да бъдат превозени. За срещата има протокол, подписан от всички страни.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини