Изтребители стреляха с ракети над Черно море експериментално

Военновъздушните сили проведоха експериментални стрелби с ракети над Черно море. Изтребителната авиация демонстрира как се стреля с ракети със среден обсег над полигон „Шабла”. bTV засне ексклузивни кадри от стрелбите над полигона.

Седем млади пилоти на МиГ-29 стреляха за първи път по мишени на полигона, тренировката беше за охрана на въздушното пространство на страната ни. Задачата беше да усъвършенстват бойните си способности, като използват въоръжението на борда.

Ракетата Р27 със среден обсег би могла при идеални условия да захване мишената на 60 километра. Р27 е с полуактивна радиоелектронна глава за самонасочване. Използването ѝ крие риск. След пуск димната следа на ракетата може да спре двигателите на самолета.

„Опасност винаги има, но вътре затова има пилот. Ние всячески се опитваме да останем на своя пост. Хората трябва да знаят, че ние сме тук, поемаме рискове, къде малки, къде по-големи. Ние ще свършим своята работа почти на всяка цена", заяви майор Петър Методиев, пилот на МиГ-29, зам.-командир на ескадрила.

 

Стрелбите са експериментални, защото ракетите са придобити преди 30 години, заедно с изтребителите. По време на учението се тества годността им да носят бойно дежурство по охрана на небето на България.

 

Военният министър Красимир Каракачанов наблюдава учението и обясни защо се влагат средства за поддръжка на старата техника.

"Няма държава  без армия. Когато спрат разни пишман евроатлантици  да се правят на  интересни и да се опитват да саботират процесите на възстановяване на летателната годност на съществуващата ни летателна техника", заяви Каракачанов.

Според министъра на отбраната нови самолети за военновъздушните сили ще има най-рано след три години. Стрелбите преминаха успешно благодарение на пределната мобилизация и на техници, и инженери, които денонощно полагат усилия машините да летят.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини