Пробив в разработването на обезболяващи без пристрастяване

Учени направиха още една важна крачка към създаването на непристрастяваща алтернатива на болкоуспокяващите с рецепта.

Новоразработеното вещество AT121 има по-мощен ефект от морфина, но без да предизвиква чувство на еуфория и да води до пристрастяване. Досега лекарството е тествано успешно върху плъхове и маймуни, екипът повежда финални тестове по безопасност преди да започнат клинични изпитвания с хора.

“Опиоидите са най-ефективните обезболяващи. За съжаление те притежават множество странични ефекти”, казва Нурулейн Завери, член на екипа, разработил лекарството, от калифорнийската компания Astraea Therapeutics.

Зависимостта от опиоиди достигна критична точка в много държави, най-вече САЩ, където над 60 000 души починаха от свръхдоза през 2016. Употребата на болкоуспокояващи с рецепта предължава да буди загриженост и във Великобритания.

Това насърчи разработването на алтернативни лекарства, успокояващи болката без риска от дългосрочна зависимост.

Най-голямото предизвикателство пред учените било, че опиодите се свързват с група рецептори в мозъка, които едновременно блокират болката и увеличават удоволствието, карайки хората отново да посягат към тях.

Новото вещество, AT121 е насочено към същата група рецептори, към която се свързват и обикновените лекарства. То, обаче, се свързва и с втора група рецептори, наречени – ноцицептори, участващи в инстинктивното и емоционално поведение. Това двойно действие едновременно облекчава болката и блокира чувството на еуфория.

AT121 демонстрирал същите болкоуспокояващи свойства като опиоидите, макар и в 100 пъти по-ниска доза от морфина. Когато лекарството било дадено на маймуни, те не развили зависимост към него.

В случая не са наблюдавани и други странични ефекти на опиодите, като сърбеж и затруднено дишане.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини