Откриха вода на Юпитер (видео)

Проучвайки Голямото червено петно на Юпитер с ​​наземни телескопи, екип от астрофизици успя да различи спектрални следи от вода, съобщава НАСА.

Статия, описваща резултатите, е публикувана в The Astronomical Journal.

Юпитер е специална планета. Тя е най-голямата  в нашата Слънчева система и вероятно е била първото тяло, образувано от останалите след формирането на Слънцето материали. Така че не е изненадващо, че изследователите са смятали, че Юпитер има същия състав като Слънцето.

Но изследванията на планетата през последните няколко десетилетия разкриха един по-сложен Юпитер.

Едно скорошно проучване на Гордън Бьоракър (Gordon Bjoraker), астрофизик в космическия център "Годард" на НАСА в Грийнбет, Мериленд откри, че в Голямото червено петно на Юпитер има вода.  

Количеството ѝ в атмосферата на Юпитер е сравнимо с това на въглеродния окис (CO), съществуването на който е известно от доста време. Общото кислородно съдържание на Юпитер надвишава това на Слънцето в 2-9 пъти. Юпитер е богат на кислород и тъй като изобилието от водород е вече добре известно, то  съставките за водата са налице и не е учудващо, че тя съществува в облачната обвивка на планетата гигант.

Това заключение се подкрепя от теоретичните модели и компютърните симулации, според които на Юпитер трябва да има изобилие от вода.

"Луните, които обикалят около Юпитер, са предимно от воден лед, така че в цялата околност има много вода", заяви Бьоркър. "Защо тогава планетата - която представлява огромен гравитационен кладенец, в който попада всичко -  да не е богата на вода?"

Въпреки това, полученият резултат е очевиден успех, тъй като водата е открита от Земята.

Бьоракър и екипа му събират данни за радиацията на Юпитер, използвайки два специални инфрачервени телескопа на Мауна Кеа. Хавай, в обсерваторията "Кек".

Тези наблюдения са допълнени с данни от космическия кораб Juno на НАСА, който може да проникне по-дълбоко в облаците на Юпитер от която и да е предишна мисия. Juno прави обикалка около Юпитер на всеки 53 дни.

Екипът наблюдава с наземните инструменти топлинното излъчване от дълбините на Голямото червено петно. Те откриват, че над облаците в бездната на тази бурна област съществуват химически подписи на вода. 

Изследователите установяват, че най-дълбокият облачен слой с водни следи в Голямото червено петно има налягане 5 бара или пет пъти атмосферното налягане на Земята, където температурите достигат точката на замръзване на водата.

Ако бъдещите наблюдения на сондата Juno потвърдят наличието на вода на Юпитер и я картографират в подробности, тя може потенциално да се използва, за да определи дали има вода и на другите газови планети гиганти.

Според някои предположения, Юпитер има твърдо ядро, може би десетина пъти по-голямо от Земята. Възможно е в обозримо бъдеще учените да го открият.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини