Към АЕЦ "Белене" има интерес от корейски инвеститор

Към АЕЦ "Белене" има интерес и от корейски инвеститор, освен официално заявявания досега от руски и китайски компании, съобщи пред БНР изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев.

"Преговорите са на доста начално ниво. Идваха и Корейската държавна асоциация, която отговаря за Източна Европа. Китайците идваха – те са няколко корпорации. Когато бъде обявена процедурата, тогава вече сигурно ще дойдат повече", каза той.

Министерството на енергетиката има срок от Народното събрание до края на октомври да представи процедура за избор на стратегически инвеститор за площадката, за която България вече е платила оборудването.

По думите на шефа на НЕК потенциалните инвеститори за АЕЦ "Белене" се притесняват повече от политическия риск, отколкото от липсата на държавни гаранции за проекта. "Те се опасяват, че ако се включат в изграждането като инвеститор или като акционер, след време някой друг може да ги спре и да бъдат направени едни разходи Но като говорим за държавни гаранции, ние говорим за държавни гаранции относно цената на електрическата енергия. По други начини могат да бъдат подпомагане тези инвеститори, а после във всички случаи държавата ще има регулираща и стопираща квота", каза той.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини