Роскосмос: SpaceX открадна съветски разработки

Главният създател на новите руски ракети Ангара и заместник директор на главния технологичен институт на Роскосмос ЦНИИмаш Александър Медведев обвини шефа на SpaceX в кражба на технологии.

"Не мога да се сдържа и да не бъда язвителен. Всички тези системи за ракетно-динамично и парашутно спускане на ракетите бяха замислени и разработени в Съветския съюз. Стана така обаче, че именно американците успяха да ги реализират успешно. Всичко, което прави Илон Мъск е базирано на разработките на наши родни руски учени, инженери и конструктори", заявява Медведев, цитиран от РИА Новости.

Първата степен на ракетата на SpaceX - Falcon 9 се приземява на земната повърхност, използвайки малък запас от гориво и активирайки ракетните си двигатели. Руският учен има предвид този метод, когато използва терминът "ракетно динамични".

Що се отнася за парашутното спускане, то SpaceX извършва експерименти с приземяването на върха на своите ракети, който играе ролята и на топлинен щит. Приземяването се извършва посредством парашут и мрежа, която трябва да улови носа на ракетата.

Факт е, че СССР наистина извършва първото приземяване, използвайки ракетни двигатели, но това става на Луната - където няма атмосфера.

Още от 60-те години на миналия век САЩ имат много по-задълбочени и успешни разработки, относно приземяването, посредством ракетни двигатели в атмосферна среда.

Те извършват успешни експерименти на Земята и първи кацат по този начин на Марс.

В края на 80-те СССР предвижда създаването на ракетни бустери за многократна употреба, които да участват в изстрелването на совалката "Буран". Те обаче е трябвало да кацат подобно на самолет, разпъвайки крила.

Методът, който са предвиждали съветските учени в края на 80-те сериозно се различава от технологията на SpaceX, чийто ракети не кацат като самолет, а вертикално.

Разпадът на СССР обаче слага край на тези разработки и руските ракети за многократно използване така и не стават реалност.

Ракетите на SpaceX обаче не кацат по този начин, използвайки коренно различен метод, за който няма официални данни да е бил сериозно разработван в СССР.

Съмнително е и чия е идеята за вертикално кацане посредством ракетни двигатели, защото още от началото на миналия век фантастите описват подобни неща в своите разкази и дори комикси.

Фактът, че SpaceX извършва все по-евтини и успешни ракетни изстрелвания, превръщайки се на практика в много сериозен конкурент на Русия, няма как да се хареса на Роскосмос.

Именно налагането на Falcon 9 доведе до намаляване на производствения обем на Протон-М и нейното оскъпяване.

Любителите на теориите на конспирациите обаче посочват, че в началото на този век Илон Мъск е направил пътешествие в Русия, чиято официална цел е била сдобиване с ракетни технологии и закупуването на "пенсионирани" руски междуконтинентални ракети.

Самият Мъск обаче посочва, че в крайна сметка той не е успял да се договори с руснаците и е започнал създаването на ракети от нулата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини