NYT: "Испанското дело" е причината за отравянето на Скрипал

Бившият двоен агент Сергей Скрипал редовно се е срещал през последните години с представители на испанските специални служби, съобщава New York Times.

Скрипал, както и отровеният през 2006 г. Александър Литвиненко, са дали на испанското разузнаване ценна информация за руската мафия и връзките й с руския политически елит.

Причината за опита за убийство на Скрипал е т.нар. "испанско дело". Става дума за операция "Оса", която започна в средата на миналото десетилетие. Тогава в Испания е открито разследване както срещу представители на организираната престъпност, така и срещу влиятелни политико-икономически фигури. Разследвани са финансови активи на приближени на Путин в Испания. Разследвано е пране на пари, за което е възможно да има някакво отношение с президента Путин и с негови приближени. Затова и загина Александър Литвиненко, заяви в ефира на радио "Ехото на Москва" известният руски политолог Станислав Белковский.

Александър Литвиненко безусловно беше убит заради това, че стана агент на испанските специални служби - напълно официално. Марина, вдовицата на Литвиненко, потвърди пред съда, че той е работил за испанските специални служби. Не казвам някаква вътрешна информация, това са официални данни. Литвиненко е предоставял информация за "Испанското дело", тоест дал е компромати за хора, които са много близки на Путин. После е трябвало да даде показания в испански съд в качеството си на свидетел. Но преди да отиде в Испания за съдебния процес го сполетя случката с чая. Същият е случаят и със Скрипал, твърди Белковский.

Литвиненко беше отровен през 2006 г. с радиоактивен полоний-210, сложен в чаша чай.

Според Белковский Сергей Скрипал е оцелял след покушението, тъй като "джентълмените", които са намазали с "Новичок" бравата на вратата му, не са съобразили, че по това време в района има висока влажност и е завалял дъжд. Така концентрацията на "Новичок" върху бравата е намаляла. 

Просто стечение на обстоятелствата, които са спасили живота на Сергей и Юлия Скрипал. Но това не означава, че не са искали да убият Скрипал - планът е бил Скрипал да бъде убит. Скрипал е трябвало да бъде следващият след Александър Литвиненко, коментира известният руски политолог.

Според журналистката Юлия Латинина професионализмът на операцията на руските специални служби срещу Скрипал е бил на толкова ниско ниво, че отговорните за покушението даже не са знаели, че Юлия Скрипал ще посети баща си в деня, в който са намазали бравата с "Новичок".

Латинина е на мнение, че планът за покушението не е включвал отравяне на Юлия Скрипал, а само на баща й.

Сергей Скрипал е на 67 години, възрастен човек, симптомите при отравяне с "Новичок" трудно могат да бъдат отличени от симптомите при инфаркт. Планът е бил тиха ликвидация и заблуда за медиците: "67-годишен. Какво да е станало с него? Ами инфаркт", гласи версията на известната журналистка Юлия Латинина.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    У,
    У,у у у у у
    2 0
    22:28, 11 сеп 2018
    Къде сте бе червените тролчета,а,а,а.
  • 2
    Ed
    edin
    0 0
    09:27, 12 сеп 2018
    Нищо не може да оправдае едно убийство, но в тези среди всичко е възможно. Как си представяте да предаде толкова агенти и да остане ненаказан. Попитайте семействата на предадените агенти, те какво чувстват?
Последни новини