Мъск обяви първия частен турист, който ще полети до Луната (видео)

Японският милиардер Юсаку Маезава ще бъде първият частен турист, който ще лети към Луната.

42-годишният Маезава е шеф на Zozo, компания, която ръководи японския сайт за онлайн продажба на дрехи Zozotown. Самият той коментира, че от дете е "вдъхновен от Луната" и не иска да изпусне възможността "да види Луната отблизо".

Мъск обясни, че Маезава ще обиколи Луната и ще се върне на Земята. Пътуването ще продължи около 4-5 дни. Докато ракетата все още се изгражда, Мъск подчерта, че компанията ще извърши изпитания преди да бъде изстреляна с човек на борда. Той каза още, че визията на SpaceX не приключва с този проект. Компанията се цели в комерсиализиране на космическото пътуване, като BFR ще стане междупланетарна транспортна система. Първите изпитания на ракетата в орбита ще бъдат до 2-3 г.

Туристическата обиколка е планирана за 2023 г.

Японецът ще е първият човек, който ще пътува до Луната от последната мисия "Аполо" на САЩ през 1972 г.

Самоличността на първия турист беше съобщена на събитие на SpaceX в централата на компанията в Лос Анджелис в понеделник вечерта, информира "Ройтерс".

"Той е много смел човек", коментира Мъск първия клиент.

Известен извън Япония предимно с рекордната покупка на картина на Жан-Мишел Баския за 110 милиона долара, Маезава каза, че ще покани 6-8 художници от целия свят да се присъединят към него на пътешествието.

Не се разкрива колко ще плати японският милиардер за пътешествието, но Мъск отбеляза, че бизнесменът е внесъл значителна сума и ще окаже материално влияние върху разходите за разработването на ракетата, които ще са в размер на около 5 милиарда долара.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини