Агенцията по храните даде на прокурор стопаните от Болярово

Българската агенция за безопасност на храните е изпратила до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово, където беше констатирана чума по дребните преживни животни през юли, съобщава на официалната си страница Агенцията.

„Вече втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията.“

Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция“, заявява изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Първият опит за връчване на протокол, който доказва, че има заболяване във въпросната ферма, е направен на 18-ти юли, ставя ясно от описа на събитията. Въпреки това обаче до този момент ветеринарите не се допускат до мястото.

Въпреки получените резултати за заразното заболяване, които са потвърдени в референтната за ЕС лаборатория в Монпелие, стопаните на фермата Христо Христов, синът му Тодор и снаха му Ана твърдят пред медиите, че животните са здрави.

Междувременно, на 14 септември Ана Петрова подава два сигнала – в Областната дирекция по безопастност на храните – Ямбол и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце са 8. Стопанката отрича смъртта им да се дължи на чума. Твърди, че става дума за преяждане.

„Това е едно от най-сериозните нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, водещо до невъзможност за гарантиране здравния статус на животните в страната и безопасността им за населението“, допълва д-р Илиев. В писмото до главния прокурор изпълнителният директор на БАБХ моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини