Родопска мадона оживя в платно на български художник от световен ранг

    Художествена изложба живопис и пленер дадоха старт на Четвъртия международен фестивал на киселото мляко – култура и традиции, в родопското село Момчиловци. Четирима художници със световна слава - Васил Петров, Петър Мичев - Педро, Евгени Андреев и Стефан Хаджи - Николов от Македония, подредиха платната си в Туристическия информационен център и предизвикаха възхищението на гостите и местните хора.

    Първата картина, плод на пленера „Човекът и природата – здраве и дълголетие“, е „Момчиловската Мадона“ на Петър Минчев - Педро. Изявените майстори на четката ще останат в селото до края на седмицата, за да пресъздадат Момчиловци върху платната си.

    За откриването на изложбата пристигнаха Иван Тодоров - председател на Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и организатор на събитието, народният представител Дора Янкова, директорът на Художествената галерия в Смолян Иван Пеев, представители на Община Смолян и кметове на съседни на Момчиловци села.

    „Събитието се превърна във важен културен празник за Момчиловци, а картината „Момчиловската мадона“ обра овациите при откриването на изложбата“, коментира кметът Сийка Суркова. Тя подчерта, че Момчиловци има традиции в тази област и е единственото родопско село с картинна галерия в музея си.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини