Църква и джамия получиха дарения от по 3 хиляди лева

Изображение 1 от 3

    Днес църквата „Св. Петър и Павел“ в с. Соколовци и джамията в с. Ряка получиха дарение от по 3000 лв. Те бяха връчени лично от депутатът д-р Даниела Дариткова и областният координатор на ГЕРБ в Смолян Николай Мелемов. Мечитът в рудоземското село Сопотот получи 1000 лв. осигурени от парламентарната група н апартията.

    Църквата „Св. Петър и Павел” в село Соколовци е построената през 1836 г. Тя е една от 8-те църкви, изградени в Смолянско със специален турски ферман. Средствата бяха връчени на Петър Шукеров, който е касиер на храма. Той заяви, че дарената сума ще се използва за довършване на магерницата /столова/ към църквата, където ще се правят помени и курбани от местното население.

    Средствата, предназначени за джамията в смолянското село Ряка ще се използват за изграждане и монтаж на покрив на новоизградената част към молитвения дом. Парите бяха предоставени на Салих Куцов, имам на селото.

    Кметът на с. Сопотот Селви Асанлитцки пък получи средства за закупуване и поставяне на котел за парно в местния мечит.

    „Бъдете здрави и благословени за това, че помагате на религиозните храмове в Смолянско да съществуват и да крепят вярата на хората. Тя ги зарежда с енергия, с надеждата за по-доброто, което предстои. С молитва и благодарност ще се обръщаме, всеки към своите духовни водачи, да пазят и закрилят това приказно място – Родопите, и неговите сплотени жители! “, заявиха представителите на двете вероизповедания.

    Д-р Дариткова изрази мнение, че трябва да сме съпричастни и да подкрепяме българските религиозни институции в цялата област, без значение каква религия изповядват. „Помагали сме и на църкви, и на джамии. Ще продължим да го правим, защото Смолянско е пример за силна толерантност, сътрудничество и взаимно уважение между различните религиозни общности. Нека в трудни моменти се обръщаме към силата на духовността и да работим за повече солидарност и взаимноуважение“, призова депутатът от ГЕРБ.

    СмоянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини