iOS 12 излезе - ето всичко, което трябва да знаете

Като по часовник, Apple пусна iOS 12 както обеща - на 17 септември, в 20:00 българско време. Ако сте собственик на мобилно устройство от Apple и актуализирате до iOS 12, тя ще бъде вашата операционна система поне до следващия септември. Така че събитието определено е значимо!

В тази публикация ще обобщим всичко най-важно, за което се сещаме относно iOS 12. Ще разгледаме инсталацията, новостите и ще споделим малко лични впечатления. Да започваме!

Кога мога да инсталирам iOS 12?

Актуализацията е налична от 20:00 часа на 17 септември и е готова за изтегляне сега.

Кои са поддържаните устройства?

Освен най-новите iPhone XS, XS Max, и XR, iOS 12 е достъпна и за следните Apple устройства:

iPhone X
iPhone 8 и 8 Plus
iPhone 7 и 7 Plus
iPhone 6S и 6S Plus
iPhone SE
iPhone 6 и 6 Plus
iPhone 5S
iPad Pro (9.7-инчов, 10.5-инчов, и двете поколения 12.9-инчов)
iPad (2018)
iPad (пето поколение)
iPad Air и iPad Air 2
iPad mini 2, 3 и 4
iPod Touch (шесто поколение)

Как да инсталирам?

Уверете се, че сте свързани към Wi-Fi или имате достатъчно бърз мобилен интернет с достатъчно трафик, както и че батерията на устройството ви заредена над 50%. Ако не е, включете го към зарядно.

Отидете в приложението Settings, натиснете General, след това натиснете Software Update и следвайте инструкциите.

Какво е новото, накратко?

- Можете да си направите Animoji и Memoji по ваш образ и подобие.

- Някои от приложенията на Apple като iBooks, Stocks, Voice Memos и Apple News са с актуализиран дизайн.

- Групов FaceTime чат с до 32-ма участници. Тази функция ще е налична по-късно през есента.

- Screen Time, която следи колко време прекарвате вторачени в екрана на устройството си и ви съобщава информация във вид на графики и статистики. Освен тях, новата функция дава и възможност за по-лесно контролиране на това време. Можете да поставяте ограничения за това колко време на ден да използвате дадена програма. Можете и изцяло да блокирате повечето от тях, като си оставите само най-нужните. 

- Новите Siri Shortcuts позволяват на собствениците на iPhone и Apple Watch да задават нещо като серийни команди към гласовия асистент. Най-добре да го обясним с пример - казвате на Siri, че гледате филм, при което асистентът автоматично превключва устройството в режим "do not disturb". Технологията е отворена за разработчици, така че очаквайте нови Siri Shortcuts в предстоящите версии на любимите ви приложения! Именно поддръжката от трети страни е това, което ще я направи истински удобна. Към момента възможностите са по-скоро скромни.

- Групиране на известяванията по приложение, по-лесно управление или заглушаване. Уведомленията винаги са били голяма каша, когато говорим за iOS, и сега имаме стъпка в правилната посока. Вече можете да персонализирате допълнително уведомленията, като например дали някое приложение да прати известие без звуков сигнал. Имате и възможност да планирате тишини, когато ще сте на по-приятно място - в леглото. Функцията се казва Bedtime.

- По-бърза работа на по-стари модели устройства като iPhone 6S.

- AR линийка за измерване. Забавна е!

- iPad получава навигация чрез жестове, подобна на тази, представена с iPhone X.

Ние вече актуализирахме и процедурата премина бързо и безпроблемно. Ъпдейтът тежи около гигабайт и половина и се тегли относително бавно заради големия наплив към сървърите на Apple в момента. Като цяло сме с добри очаквания за iOS 12 в дългосрочен план, освен ако нещо не бъде провалено в някоя от предстоящите актуализации.

Вие преминахте ли към iOS 12 вече? Споделете вашите впечатления, особено ако устройството ви вече е на 3-4 години. Според официалната информация на Apple новата версия трябва да доведе до 40% по-бързо отваряне на приложения и до 70% по-бързо пускане на камерата. Въпреки че не можем със сигурност да потвърдим дали процентите са точни, подобренията в скоростта се усещат. Най-добрата новина за собствениците на по-стари модели, като в Twitter вече има информация за осезаемо по-добра работа на iPhone 6s например. И именно стабилността и по-бързата работа е това, което изпъква в новата версия и заради което трябва да преминете към нея.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини