На 22 и 23 септември Родопите стават център на пет големи събития – чествания, фестивали и празници

    Множество разнообразни събития, празници и фестивали се очертават в следващите няколко дни в Смолян и региона.

    В дните от 21 до 23 септември т. г. в Момчиловци ще се проведе традиционният вече „Фестивал на киселото мляко – култура и традиции“. Здравето, дълголетието и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен уникалния български продукт.  Фестивалът всяка година се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Р България. Партньори на фестивала са – Община Смолян, Област Смолян, Кметство Момчиловци и частни фирми. В дните на фестивала са планирани, освен богата музикално-фолклорна програма и множество атрактивни прояви. Конкурс за красота, художествени изложби, изложения на производители на млечни продукти, на народни художествени занаяти, био и еко натурални продукти, както и павилион на китайската култура и занаяти, са само част от инициативите за гости и домакини. Дегустация на домашно кисело мляко, демонстрация по приготвяне на Традиционното за Родопите сирене „Брънза“ и традиционен китайски чай са сред вкусните атракции за гостите. На фестивала, стартирал през 2015г, гостуват и представители на китайска компания, която произвежда успешно млечен продукс под марката „Момчиловци“.

    Дельовите празници в Златоград и тази година ще съберат стотици гости и туристи в дните от 22 до 23 септември. Те са посветени на 22-ри септември – Ден на Независимостта на България и на Дельо хайдутин, емблематичния герой, възпят в родопската песен, летяща в Космоса с гласа на Валя Балканска. На 22 септември вечерта в родопския град ще има Ресторант на открито „ХоРеМаг“, а кулминацията на празниците ще бъде в неделя – 23 септември, с възстановката
    „Един пазарен ден отпреди 100 години“, която ще започне в 10,30 ч. в Етнографския ареален комплекс в старата част на града.

    На 22 и 23 септември тази година ще се порведе и Първият Национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов“. Негов патрон е легендарният фолклорист, родом от смолянското село,  възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестъра от 100 каба гайди, чиято първа концертна изява е през 1961 г. на събора „Рожен“. В двата дни на сцената ще звучат над 300 гайди, поканени са изпълнители от цялата страна. Ще има и безплатно обучение на мераклии да се научат да свирят на традиционния родопски инструмент.

    В дните от 22 до 24 септември Чепеларе ще бъде домакин на Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“. Те се организират от Община Чепеларе и Съюзът на Тракийските Дружества в България. Ще има изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война 1877/78 г. , възстановки на живи картини от дейността на капитан Петко войвода, автентични хайдушки песни.

    На 23 септември ще се проведе и тържествено честване на 140 години от рождението на Екзарх Стефан в Широка лъка, който ще бъде почетен от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Патриархът ще бъде придружен от Светия Синод на Българската православна църква. Честването се организира от Пловдивската митрополия. Годишнината, на която ще присъстват Негово Светейшество и митрополитите от Св. Синод, ще се чества в храм „Успение Богородично“ в селото. Патриарх Неофит ще бъде посрещнат в храма на 23 септември в 9: 20 ч. , а от 9: 30 ч. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойната св. литургия. В 11.00 часа Патриарх Неофит ще отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в центъра на с. Широка лъка. Екзарх Стефан е роден на 7 септември 1878 г. в с. Широка лъка в семейството на поп Георги Шоков. Интерниран е в с. Баня, Пловдивско, където под принудителен домашен арест живял до смъртта си на 14 май 1957 година. Погребан е в съборната църква „Успение Богородично“ в Бачковския манастир, където по-късно положили и патриарх Кирил.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини