Писатели от 14 държави на посещение в Хасково

    Писатели от 14 държави посетиха днес Хасково. Групата от около 30 души беше ръководена от президента на Международната писателска гилдия Лада Баумгарден. Чужденците са тук по покана на хасковлийката Тодорка Николова – член на Управителния съвет на Съюза на независимите българските писатели и секретар на Дружеството на журналистите.

    Днес гостите се срещнаха със свои колеги в зала „Хасково“, където обсъдиха и съвместни инициативи. „Лада Баумгартен издава списание, в което Хасковското дружество на писателите ще участва с публикации – репортажи, стихотворения“, каза Николова.

    Тя уточни, че тази година писателката и учителка от Димитровград Антонина Димитрова е лауреат на Международния фестивал за литература и изкуство „Руский стил” и днес тя получи приз за успеха си. Идеята е догодина „Руский стил” да се проведе за първи път в България - в село Срем. Предстои да се договори българското и чуждестранното участие.

    По-рано през деня писателите от чужбина имаха възможност да разгледат Хасково, да посетят монумента Света Богородица и Александровската гробница и останаха очаровани от разходката, разказа Тодорка Николова. Тя допълни, че хората от делегацията знаят доста за историята на България, за Тракия.

    Водачката на групата чужденци Лада Баумгартен е рускиня, но живее в Берлин, президент e на Международната писателска гилдия, успешен предприемач, писател, издател, президент на Международния фестивал за литература и изкуство „Руский стил” и обществен деятел. Нейно е издателството „Стелла“ в Берлин, което успешно издава художествена и научна литература. Много често Лада организира писателски конференции, конкурси, творчески пътувания в много страни, където се среща с местни писателски организации. За първи път е в България.

    Днес беше представена нейна стихосбирка за България, написана на руски език и преведена на български, която е носител на награда в конкурса „Иван Вазов“ във Варна.

    Приветствие към гостите отправи шефката на дирекция Хуманитарни дейности в община Хасково Янка Христозова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Пи
      Писател
      5 -1
      20:03, 21 сеп 2018
      Тодорка Николова писател? Откога драскачката от Жълтата гадост Шок е писател, че и Членка на Писателски съюз? Боже, Боже, колко мъка има на тази грешна земя.
    • 2
      Га
      Галя Узунова
      3 -1
      21:26, 21 сеп 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Пи
      питам
      2 0
      21:46, 22 сеп 2018
      Калин Терзийски тука ли беше? Защо поне 5 имена не споменахте.
    • 4
      Ан
      Антонина
      0 0
      21:03, 2 окт 2018
      Не, Калин Терзийски не беше тук. Имаше представители от Израел, няколко европейски страни, между които германия, Чехия, и група от Русия и Беларус. По покана на Хасковското писателско дружество. Съжалявам, но не познавам всички писатели от Хасково, освен Тодорка Николова, присъстваха Мина Карагьозова, Стойка Мариновска, Галя Карааргирова, Борислав Белев, Драгомир Мирчев, моля да ме извинят за пропуснатите имена хората, които все още нямам честта да познавам. Освен Лада Баумгартен, от чуждестранните гости ще изброя няколко имена: Ирина Сапир, Виолетта Минина, Марина Ройтман-Старчевская, Татяна Кайзер, Светлана Бурашникова и др. Това достатъчно ли е? А на един друг коментар бих отговорила по следния начин: Помията не заслужава дори тази чест - да бъде опонирана.Толкоз от мен!

    Още новини

    Последни новини