Патриарх Неофит към широколъчани: Да са щастливи, че имат молитвеник за тяхното село – Екзарх Стефан

Изображение 1 от 2

    Родопското село Широка лъка за първи път посрещна български патриарх. Негово Светейшество Патриарх Неофит уважи честването на 140-тата годишнина от рождението на Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка. Целият Свети синод и стотици миряни присъстваха на тържеството.

    Негово Светейшество Патриарх Неофит беше посрещнат в църквата „Успение на Пресвета Богородица“, където Пловдивският митрополит Николай отслужи Заупокойна Света литургия в памет на Екзарх Стефан. По-късно пред паметника на Екзарха патриархът произнесе слово.

    „С особена светлина грее към нас образът на блажения наш предшественик и трети български Екзарх Стефан. Образ на изряден духовник, вдъхновен богослов и всеотдаен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарования в полза на Светата Христова църква и своя обичан народ. Днес, десетилетия след неговото блажено отшествие, образът му стои пред нас още по-внушителен, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, църква и отечество“, каза патриархът.

    Сред стотиците миряни на тържеството беше и един от наследниците на Екзарх Стефан – Илия Матов – правнук на брата на екзарха. „Това безспорно е най-начетеният, най-издигнатият български духовник, завършил е два университета, има две дисертации и просто съм изключително горд и с преклонение към този голям, голям човек“, сподели праплеменникът.

    За жителите на Широка лъка честването се превърна наистина в голям празник. А на тръгване от селото българският патриарх се обърна към широколъчани с думите: В днешния празничен ден за самата Широка лъка и за нейните жители, да са щастливи, че имат молитвеник за тяхното село – досточтимия христопаметен екзарх Стефан! Да имат пред очи неговите дела, достойни за подражание. За много години и на вас!

    Българският патриарх благослови присъстващите на тържеството. А паметникът на Екзарх Стефан беше отрупан с венци и цветя.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини