НАСА се заема с търсенето на извънземен разум

Към днешна дата са потвърдени 3779 планети от различни обсерватории, с още хиляди кандидати, повечето от последните 10 години, на които условията биха могли да доведат до появата на живот. И с този дълъг списък на потенциално обитаеми планети става все по-интересен въпросът има ли друга планета, там, във Вселената, където се е появила цивилизация?

Новото поколение инструменти ще доведат до бум в откритията, включително космическият телескоп TESS и James Webb Space Telescope на НАСА, CHEOPS и PLATO на Европейската космическа агенция. Търсенето се разширява - не само на живот, но и на разумен живот, който може да е достигнал етапа на напреднала цивилизация.

Това ще бъде в центъра на новите усилия на НАСА, според ново съобщение на агенциятаПо-специално космическата агенция ще търси нещо, наречено "техносигнатура" - сигнали, които могат да са доказателство за напреднала цивилизация.

Земята излъчва технологични знаци през цялото време, най-очевидно под формата на радиовълни.

Технологични знаци биха могли да са също лазерни емисии, изкуствена светлина и топлина от екзопланета или химикали в атмосферата, които биха могли да бъдат замърсители - всички те биха могли да показват напреднала цивилизация.

"През април 2018 г. в Конгреса се появи нов интерес НАСА да започне да подкрепя научното търсене на технологични знаци, като част от търсенето на живот от агенцията", обяснява НАСА в изявление.

"Като част от това усилие, агенцията организира семинар "NASA Technosignatures" на 26 - 28 септември 2018 г. с цел да оцени състоянието в тази област, най-обещаващите възможности за научни изследвания в областта на технологичните знаци и къде могат да бъдат направени инвестиции, за да напредне науката."

Има организации, които търсят извънземен разум, включително института SETI, основан от астрономите Карл Сейгън и Джил Тартър и инициативите на физика Юри Милнър, подкрепени от Стивън Хокинг.

Исторически обаче, участието на НАСА в тези търсения е незначително. Програмата SETI стартира в началото на 90-те години, преди да бъде прекратено финансирането ѝ поради политически натиск през 1993 година.

Но сега търсенето е по-обещаващо от всякога, а последните наблюдения и открития разпалват интереса.

"Откритите с Кеплер през 2015 г.  променливи флуктуации на яркостта на това, което стана известно като Звезда на Таби, доведе до спекулации за извънземна мегаструктура, въпреки че учените впоследствие стигнаха до заключението, че вероятната причина е облак от прах", пише НАСА. Ентусиасти побързаха да припишат наблюдаваните промени в яркостта на Звездата на Таби на сфера на Дайсън - изградена мегаструктура около звездата, каквато земната цивилизация не е способна да създаде, но би била по силите на по-напреднала цивилизация. 

"Въпреки това, Звездата на Таби демонстрира потенциалната полза от търсенето на аномалии в данните, събрани от космоса, тъй като признаците на технологично напреднал живот могат да се появят като аберации (отклонения) от нормата".

Не знаем дали има друг живот там. Всичко, което знаем със сигурност, е, че има ненулев шанс това да се случва. Да бъде намерен е като търсенето на много малка игла в много голям купа сено.

НАСА ще предава на семинара за висикотехнологичния извънземен живот онлайн  тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини