Полицията в Смолян разби канал за контрабанда на цигари, трима в ареста

    Канал за кантрабандна на голямо количество цигари е разбит тази сутрин от полицията в Смолян. Задържани са трима мъже на възраст от 22 до 47 години, двамата от Кричим, а третият от село Куртово Конаре, община Стамболийски. Първият е задържан около 22 часа на 25 септември, вторият около 06 часа тази сутрин, а третият – на 26 септември около обяд.

    При акцията са иззети общо 2 750 стека цигари без бандерол, което е равно на 550 хиляди къса. Случаят е сериозен и количеството е голямо, а общата стойност на котнрабандната стока на пазара е около 200 хиляди лева, уточниха от държавното обвинение на брифинг, в който участваха Иван Даскалов, Апелативен прокурор на Пловдив, Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов и  Директорът на ОД на МВР-Смолян  Николай Димов.

    Акцията е проведена в рамките на 24 часа. Започнала е на 25 септември около 22. 50 ч. в района на гранична пирамида на девинското село Грохотно, където са засечени три джипа. Действали са конспиративно, използвали са радиостанции за комуникация помежду си, каза директорът на ОДМВР Смолян комисар Николай Димов. Екшънът се разиграва, след като пилотната кола с 32-годишният ръководител на групата вижда пост на полицията и предупреждава другите две след нея, че трасето е блокирано. Втората кола, в която имало 35 мастербокса, не се подчинява на заповедта да загаси двигателя и удряйки колата на криминална полиция – бяга. По-късно колата е зарязана, цигарите са укрити в гората, а шофьорът е задържан около 10 часа тази сутрин.

    Третият джип е задържан в района на Пампорово, а цигарите от него са били скрити в храстите в местността Хаджиев камък, в района на село Беден, където са събрани още 20 мастербокса. И тримата контрабандисти са задържани в РУ Девин за 24 часа по закона за МВР.

    Две от лицата са криминално порявени – 22 годишният мъж още като непълнолетен е съден за кражба, а след това за управление на МПС без книжка. 32 – годишният тартор на групата е съден за хулиганство, а най-възрастният – 47 годишен мъж е без криминално досие.

    Действията на полицията се ръководят от окръжния прокурор Тодор Деянов, като от самото началото на акцията участват струкрути на пожарната, която обезпечава осветяване на местопроизшествието за огледа, както и Гранична полиция.

    Задържаният снощи ръководител на канала е разпитан на 26 септември преди обяд,  повдигнато му е обвинение и се признал за виновен. Обвинението срещу него е, че от неустановена дата до 26 септември тази година е пренесъл през границата от Гърция, в района на гранична пирамида в землището на Буйново, укрита в автомобила акцизна стока – 17 350 кутии цигари.

    Днес след обяд ще бъдат привлечени като обвиняеми и другите двама. Предстоят разпити, както и внасяне на портоколи в съда за претърсване и изземване. Наблюдаващият прокурор Тодор Деянов ще постанови задържане на тримата извършители за 72 часа. В последствие ще се внесе и искане съдът да постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини