Вече няма съмнение: Русия стои зад покушението срещу Скрипал

    Британски и руски разследващи журналисти разкриха истинската идентичност на един от заподозрените за отравянето на Сергей Скрипал. Вече има солидни доказателства за съучастието на Русия в покушението, пише И. Мантойфел.Човекът, когото Лондон подозира като участник в нападението с химическо оръжие, известен до момента като „Руслан Боширов", всъщност се казва Анатоли Чепига. Британско-руският екип от разследващи журналисти Belingcat / The Insider публикува обширен доказателствен материал в подкрепа на това твърдение. На пръв поглед името на заподозрения изглежда дребен детайл в големия пъзъл около покушението в Солсбъри. Но всъщност е нещо много повече: решаващо доказателство, което, далеч отвъд рамките на случая „Скрипал", окончателно затвърждава убеждението, че руската външна политика под диригентската палка на президента Путин се отличава с крайна агресивност.
     
    Дело на руското военно разузнаване
     
    Досега Кремъл по всякакъв начин се опитваше да замаже скандала и да се освободи от отговорност, но вече няма място за никакво съмнение: отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и на дъщеря му Юлия в Солсбъри, както и трагичната смърт на британката Доун Стърджис три месеца по-късно, са покушение с химическо оръжие на британска земя, извършено от руското военно разузнаване. Нещо повече: за всекиго, който познава руската йерархия, няма никакво съмнение, че подобен агресивен акт може да бъде извършен единствено с изричното съгласие на руския президент. 
     
    След нападението с „Новичок" срещу Скрипал и дъщеря му през март руското ръководство непрекъснато се опитваше да отхвърли подозренията, че има нещо общо с това деяние. В същото време Лондон оповести редица убедителни улики срещу руснаците. Първоначално Кремъл получи пропагандно предимство в „битката за умовете" главно поради това, че британското правителство или не можеше, или не искаше да оповести публично конкретните факти за предполагаемото руско участие в атентата.
     
    В началото на септември настъпи важен обрат. Тогава бяха публикувани снимките на двама заподозрени, които по паспорт се водят „Руслан Боширов" и „Александър Петров", а това автоматично обезсили всички увъртания на Кремъл. Телевизионното интервю с двамата заподозрени по руския държавен пропаганден канал RT беше същински цирк. Двамата уж-туристи обясниха по такъв начин посещенията си в Солсбъри, че лъжите им направо можеха да ти избодат очите.
     
    Кой е Анатоли Чепига?
    Последната публикация на разследващите журналисти от Belingcat / The Insider са решаваща брънка във веригата от улики. Авторите на публикацията по убедителен начин показват, че човека с паспортното име „Руслан Боширов" всъщност се казва Анатоли Чепига, дългогодишен офицер в руското военно разузнаване с много награди. След три мисии в Чечения, през 2014 година Чепига дори е получил най-високия руски орден „Герой на Руската федерация", който по принцип се връчва лично от президента Путин.
     
    Разкритието за истинската идентичност на един от заподозрените за покушението срещу Скрипал в Солсбъри убедително илюстрира връзката с руското военно разузнаване и с върховете на политическата йерархия в Москва. Кремъл със сигурност ще отхвърли всички представени улики и ще подхване нова дезинформационна кампания в медиите. Независимо от това обаче резултатите от последното разследване на Belingcat / The Insider окончателно затвърждават убеждението, че тъкмо Кремъл стои зад опита за убийство на Сергей Скрипал с помощта на химическото оръжие „Новичок".
    Източник: dw.de

    Коментари в сайта

    Последни новини