Производството в Турция удари 9-годишно дъно

Турската производство стигна до най-ниското си ниво за последните девет години този септември, което според икономистите е сред най-ясните признаци, че Турция след дълги месеци на сътресения във валутния курс се е отправила към дълбока рецесия, съобщава "Ройтерс".

Властите увеличиха цените на електроенергията и природния газ за третото тримесечие и за гражданите, и бизнеса, тъй като котировките на лирата се отразяват на всичко, от храна до гориво.

Турската лира е загубила около 37% от стойността си спрямо долара до този момент. Кризата отеква по световните пазари и задълбочава загрижеността за перспективите пред банките и производителите в Турция.

Според проучването на Истанбулската индустриална камара, индексът на мениджърски покупки - PMI е на най-ниското си ниво от март 2009 г., а спадът се дължи на забавянето на производството и поръчките, което от своя страна предизвика спад в заетостта и покупателната активност.

"Рязкото спадане миналия месец в PMI на Турция се доближава до други много слаби данни от проучванията и също показва, че икономиката е навлязла в дълбока рецесия", коментира Лиам Карсън от Capital Economics.

Инфлацията стигна 18% миналия месец, най-високата за последните 15 години и се очаква да достигне 20 процента тази година. Турция зависи от вноса, който обикновено е в чужда валута, за почти всичките си енергийни нужди.

Турският енергиен регулатор повиши цените на електроенергията за гражданите с 9% и с 18,6% за промишлеността от 1 октомври, според източници, след като държавният газов оператор направи подобно увеличение.

Цените на дребно в Истанбул се повишиха с повече от 4% през септември, спрямо предишния месец и близо с 19% спрямо септември 2017 г.

Правителството реагира на кризата, като намали прогнозите си за растеж за тази и следващата година и обещава да затегне разходите. Увеличаването на лихвените проценти на централната банка с 6,25% и опитите на Ердоган да възстанови отношенията си със САЩ облекчиха донякъде притесненията на инвеститорите, въпреки че остават притеснения, особено за банките.

Износът все пак е нараснал с 22,6% през септември на 14,5 млрд. долара, съобщи министерството на търговията. Търговският дефицит се свива с 76,85%, съобщава министерството.

Най-изнасяните продукти са автомобилите, като Германия, Великобритания и Италия са водещите експортни дестинации. Турция внася най-много от Русия, Китай и Германия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини