Със старинни рецепти майсторки от Неделино обраха наградите на кулинарен фестивал

    Майсторките на традиционни ястия от Неделино обраха наградите на първия по рода си кулинарен фестивал, който се проведе тези дни в димитровградското село Сталево.

    Самодейците от НЧ " Светлина -1938" в Неделино спечелиха специалната награда, както и първото място на кулинарен празник под надслов "С уникалните гозби на дедите ни, с духа на традициите и вярата в църквата" . Той се организира от читалището в селото и се финансира от община Димитровград след спечелен проект.

    Родопските кулинари се представиха с типични ястия, които обаче имат характерните само за Неделино добавки и съставки. 56 годишната Елка Доганова направи демонстрация на стара местна рецепта за Неделински качамак-известен в района като „пресеник“.

    Тя впечатли журито, което й присъди специалната награда. Традиционния качамак се прави от царевично брашно, а една от тайните на Елка е, че добавя варени картофи и става много по-пухкав. Тя приготви ястието пред очите на публиката, а след това впечатли не само зрителите, но и гостите, които го дегустираха.

    Първа награда журито отново връчи на родопските кулинарки , които приготвиха традиционен неделински клин и колаци /палачинки/.
    Читалището в Неделино участва в конкурса и с ръчен домашен хляб, пататник и други вкусотии. Освен грамоти местните майсторки от читалището очакват и пратка със специална награда, която е изненада за наградените.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини