ЕС вече признава дигитални документи за самоличност

Европейският съюз (ЕС) вече официално приема дигитални документи за самоличност (eID). Новата eIDAS регулация влезе в сила, като позволява на гражданите на ЕС да използват eID на територията на целия ЕС, като документите да се признават от страните-членки, съобщи Европейската комисия в своя сайт.

Засега обаче технологията се поддържа само от няколко държави. Германия и Италия вече са завършили процеса напълно. Хърватия, Естония, Люксембург и Испания също са завършили процеса, но той все още не е обнародван, което се очаква да се случи скоро. Белгия, Португалия и Великобритания са започнали изпълнение на процеса.

Въпросният процес изисква страните-членки първо да представят своите платформи и технологии за eID пред Комисията. След това започва преглед от останалите страни-членки, за да е сигурно, че технологиите са съвместими и могат да се използват от тях. Когато този преглед приключи и всичко е наред, следва обнародване и страните се добавят към eIDAS.

ЕС очаква голям интерес към електронните документи. Те са пълен набор, като включват лична карта, шофьорска книжка, банкови карти, данъчни декларации, достъп до здравния картон и всякакви публични онлайн услуги в ЕС. Това ще позволи например да се отвори банкова сметка навсякъде в ЕС, без да се налага човек да ходи физически до банков клон. Ще се намалят и разходите, като на бизнеса ще се спестят над 11 млрд. евро годишно. ЕС казва, че средно 58% от гражданите предпочитат да използват онлайн услуги, вместо да ходят на крак в институциите.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини