Американският телеком Verizon пусна първата в света комерсиална 5G мрежа

Както се очакваше, мрежите от пето поколение влизат в действие още тази година. Американският телеком Verizon пусна първата в света комерсиална 5G мрежа, стана ясно в понеделник, 1 октомври, с официално съобщение на сайта на компанията.

Към момента 5G мрежата е достъпна за потребители в Хюстън, Индианаполис, Лос Анджелис и Сакраменто. Услугата се нарича 5G Home и е предназначена за домашно, а не за мобилно използване.

По същество, 5G Home заменя кабелното свързване към интернет. Мрежата поддържа средна скорост до 300 мегабита в секунда (Mbps) и пикова скорост от 1 гигабит в секунда (Gbps).

Услугата се базира на стандарта 5G TF на самата Verizon, тъй като международният стандарт 5G NR все още не е одобрен от консорциума 3GPP. Операторът обещава да обнови оборудването, вкл. потребителското, когато стандартът бъде приет.

В първите три месеца 5G услугата е безплатна за абонатите, след което таксата е 50 долара за клиенти със смартфони, свързани към Verizon, и 70 долара за всички останали. Потребителите на Verizon 5G Home получават също безплатно абонамент за YouTube TV за три месеца и приставка Apple TV или Google Chromecast Ultra.

В началото на декември ще започне комерсиалното използване на 5G мрежи и в Южна Корея. Трите водещи мобилни оператора в страната потвърдиха официално плановете си да пуснат 5G услуги от 1 декември.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини