Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и ко с обвинения за продажбата на EVN

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт с прецизирани обвинения за неизгодна продажба на държавния дял в EVN

Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили  значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет) – престъпление по чл. 283а, т.1, вр. чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал.1 от НК.

Трима от привлечените - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери (чл. 217, ал.4, вр. ал.2, вр. чл. 20 ал. 2, вр. ал. 1).

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай (чл. 219, ал.4, вр. ал.3, вр. ал. 1 от НК).

Днес, 3 октомври 2018 г., Специализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съд обвинителен акт по делото за
продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното дружество EVN.

Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт (изготвен и внесен в СпНС от Софийската градска прокуратура), заради които в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура.

Прецизирани са и обвиненията срещу шестимата привлечени към наказателна отговорност лица.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини