21 °C

САЩ създават армия от ГМО насекоми, за да "спасят посевите"

Пентагонът проучва дали не би могъл да използва насекоми за спасяване на реколтата по време на засушавания и други извънредни ситуации.

Насекомите ще пренасят генномодифицирани вируси и ще бъдат освобождавани на полета с царевица, пшеница и други култури, уязвими на суша, болести и нападение с биологично оръжие.

Програмата се финансира от правителствена агенция към Министерство на отбраната на Съединените щати (DARPA), която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия и носи името Insect Allies. Някои критици вече побързаха да определят идеята за “Кутията на Пандора”, защото тя използва технологии, които биха могли да се изтълкуват и като опит за разработване на биологични агенти с враждебна цел.

Ръководителят на програмата Блейк Бекстин признава, че въпросните технологии имат възможно двойна употреба на теория, но според него това важи за всички съвременни технологии.

“Ние сме фокусирани изцяло върху положителните аспекти. Искаме да гарантираме достъп на всички до качествени храни, за нас това е въпрос, касаещ националната сигурност”, казва той.

Понастоящем програмата предвижда употребата на три вида насекоми: листни въшки, цикади и белокрили. В природата тези насекоми редовно разпространяват вируси сред растенията.

Достиженията в генното инженерство, включително сравнително евтиния и прост метод CRISPR, потенциално биха могли да позволят на учените да създадат вируси за постигането на определена цел в заразените растения.

Генномодифицираните вируси ще включват и изключват определени гени, контролиращи развитието на растенията по време на тежки суши.

Според Бекстин учените могат да гарантират, че технологията няма да има нежелани екологични ефекти. Програмата не е насочена към герминативните клетки, което означава, че няма до доведе до унаследяване на характеристиките.

Целта на DARPA е открие начин за временно модифициране на растенията, за да спаси реколтата в един определен сезон.

В същото време група учени твърди, че програмата Insect Allies потенциално би могла да се тълкува като нарушение на Конвенцията за биологичните оръжия.

Според тях използването на насекоми като ключов фактор в програмата е особено тревожно, защото насекомите биха могли да се разпространят безпроблемно и тайно със злонамерени цели.


Източник: sciencealert.com
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини