Марсианските проби на НАСА може да са заразени

Националният изследователски съвет на САЩ е изготвил доклад, в който се казва, че ако целят да върнат проби от Марс на Земята, специалистите от НАСА трябва да са подготвени за възможността в тях да се съдържат организми, представляващи заплаха за хората и другите земни форми на живот, пише сп. "Ню сайънтист".

Авторите на доклада изтъкват, че за да се предотврати евентуалното пренасяне на зараза от Марс, НАСА трябва възможно най-скоро да се заеме с построяването на специална лаборатория, в която да се съхраняват и изследват пробите.

Учените от НАСА се надяват в рамките на следващите две десетилетия да върнат на Земята проби от марсианските атмосфера, почва и скали. Тези мостри могат да бъдат използвани за тестове, непосилни за роботизираните изследователи, като целта ще бъде откриването на първите доказателства за живот на Марс.

Рисковете, които този марсиански живот крие за земния, са неизвестни.

Ако на Земята бъдат донесени самореплициращи се организми, съществува макар и малка вероятност те да заразят земните форми на живот или да влязат в съревнование с тях, което ще се отрази върху екосистемиите на нашата планета.

Докладът е изготвен от 10 експерти, ръководени от Джак Фармър от университета на Аризона.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини