Нощта на прилепите

анимателните игри, работилници, дискусии и демонстрации ще бъдат част от програмата за отбелязването на международната инициатива "Нощ на прилепите", която се подготвя по повода в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София и Регионален исторически музей - Русе от 17 ч. тази вечер, 5 октомври.

Заниманията са насочени най-вече към децата, като предлагат различни образователни игри и работилници, които да провокират интерес към тайния живот на прилепите.

В София мястото не е избрано случайно. "Св. св. Кирил и Методий" е една от трите библиотеки в света, където книги и прилепи не само съжителстват успешно заедно, но и се оказват полезни едни за други. Обикновено в библиотеките има установени правила и макар да не фигурира като забрана в правилника, наличието на прилепи е извънредно явление. Това обаче не важи за националната ни библиотека, която освен че ще приюти събитие, посветено на прилепите, е гордо убежище на колония ръждиви вечерници, които се оказват почти толкова важни, колкото и самите библиотекари, разказват организаторите.

Библиотеката ще бъде отворена за всички желаещи да се включат в събитието. Гостите ще имат възможност не само да разберат защо прилепите са толкова важни за книгите, но и други интересни факти за единствените летящи бозайници и тяхното значение за хората. Всеки желаещ над 10 години ще може участва в работилница за къщички на прилепи, които ще бъдат окачени след това на ключови места в София. Събитието ще приключи с презентация и дискусия.

В Русе малките посетители на регионалния исторически музей ще могат да изработят маски и макет на прилеп от глина. Играта "Да бъдеш прилеп" ще даде възможност на участниците в празника да влязат в специално изграден в Лапидариума тунел на бозайниците и да открият тяхната храна. Там те ще могат да разберат и как летящите бозайници се ориентират в тъмното и с какво се хранят. Присъстващите ще имат възможност да "маркират" прилепи и да научат повече за методите за улавянето им. Малки и големи ще могат да проследят летящите бозайници чрез ултразвуков детектор, както и да изрисуват лицата си в играта "С лице на прилеп".

Презентация на тема прилепите ще има и в Посетителския център "Поморийско езеро" в Поморие от 13 ч. днес. По-рано там празника ще отбележат и ученици от клуба "Млад пътешественик".

Освен в София, Русе и Поморие подобни събития тази година се провеждат от края на септември до средата на октомври в общо 11 български града. Всички те са част от инициативата на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи, която отбелязва празника за първи път през 1990 г. във Франция и Полша. От 1999 г. споразумението влиза в сила за България. Целта му е опазване на видовете прилепи в Европа чрез серия от дейности. В страната се срещат 33 от всички 35 вида прилепи, познати в Европа, което нарежда България на второ място в континента по отношение на видовото разнообразие. Мнозина обаче не познават и съответно не разбират ползите от съжителството с прилепите, а хората по-скоро са незаинтересовани или се страхуват от тях.

В София кампанията ще продължи на 14 октомври в Зоологическата градина, където от 13:30 организаторите ще изнесат презентация, а след това изследователи на прилепи ще покажат техниките, чрез които проучват крилатите бозайници.

В Пловдив Нощ на прилепите ще е на 6 октомври в Регионален природонаучен музей - Пловдив и Дондуковата градина. Тя ще започне от 17 ч. с научно-популярна презентация в музея, след което в градинката ще има рисувателни ателиета, игри и подслушване на прилепи.

Прилепни занимания се предвиждат и от Регионалния исторически музей в Плевен на 10 октомври от 13 ч..

Във Велико Търново за инициативата ще бъдат отделени два дни - 10 и 13 октомври. В първия в Гимназията по туризъм "Д-р Васил Берон" ще има рисунки, изработване на маски на прилеп, прилепни сладки, презентация за видовете в България и по света, както и разговор на тема "Нашите тихи съседи". На финала всеки желаещ ще може да "полети като прилеп" по алпийски тролей.

На 13 октомври от 10:30 ч. пред Мусинската пещера край с. Мусина също има предвидени занимания по повода, а в Ловеч такива са предвидени за 11 октомври от 13 ч. в Музейна сбирка "Васил и Атанас Атанасови".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини