Властта вдига с близо 2 млрд. лв. данъчната тежест върху населението, предупреждават демократите

Властта се кани да събере между 1.5 и 2 млрд. лв. повече от българското население, които да разпредели през следващата година за още експлоатация на властови механизми. Това показват изчисленията на Демократична България, с които лидерът на ДСБ Атанас Атанасов откри днешния брифинг на коалицията.

Важно е как се управляват парите у нас. Близо 2 млрд. повече пари искат да съберат от хората, да ползват в предизборната година. Защо трябва да се вдига данъчната тежест върху населението, когато се твърди, че има пари, пита Атанасов.

Според Владислав Пенев новата данъчна тежест ще стане с вдигане на осигурителните прагове, здравните вноски, увеличаване на максималния осигурителен праг.

Повишаването на максималния осигурителен праг удря върху тези хора, които се надяваме да останат и да работят тук. Това са хората с легални доходи, които не са част от сивата икономика. Тези хора трябва да ги пазим като писани яйца, защото на тях разчитаме за националния просперитет, каза Пенев.

Според Момчил Якимов от екипа за малки и средни предприятия на Демократична България мотивът за отказ от реформи е дошъл още през 2010 г. от бившия и настоящ премиер Бойко Борисов. Той каза, че когато вали дъжд покрив не се ремонтира. Това беше основанието да не се предприемат реформи в тази следкризисна година. От тогава няма реформи, поясни Якимов.

По думите на Христо Иванов се отказват реформи в здравната, съдебната, финансовата система - всички те се превръщат във възпаления, които се ползват да се противопоставят големи групи гласоподаватели. Докато не започнем да разграждаме този модел, българското общество ще живее с усещане, че има много мръсни тайни, които убиват хора - дори като им изяждат бъдещето, каза Иванов.

Един от начините за това усещане е липсата на прозрачно управление на финансите. Първо да има реформи. След това да се мисли дали трябва да се покачват данъците, смята бившият правосъден министър Христо Иванов от служебния кабинет "Близнашки" и в началото на кабинета "Борисов-2".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    До ВК Р
    2 0
    00:16, 11 окт 2018
    Демокраги са тия помияри . Това са лешояди и разсипници на държавата които отдсвна трябваше даса в панделата и ключа да е изхвърлен.
Последни новини