Ефективното здравеопазване е било еволюционен фактор преди 1, 6 млн. години. При неандерталците

Неандерталците са имали здравни практики, като грижа при тежки наранявания и подкрепа при раждане, показват изследванията на Университета в Йорк.

Здравните практики в този период на човешката еволюция често са изследвани заедно със сложното културно поведение, като ритуали и символи, свързани със смъртта. Ново проучване обаче за първи път определя, че здравните практики може да са имали по-стратегическа роля за оцеляването на неандерталците.

Предишни изследвания в Университета в Йорк вече показват, че състраданието и грижата за ранените и умиращите биха могли да бъдат фактор в развитието на здравните практики.   По-нататъшното изследване показало, че тези лечителски умения и навици са еволюционен фактор.

Учените изследвали скелетните останки на повече от 30 души, които имали леки и тежки наранявания, но не са загинали от тях. Извадките показват няколко епизода на нараняване и възстановяване, което предполага, че неандерталците трябва да са имали добре развита система на грижи, за да оцелеят.

Д-р Пени Спикинс от университета в Йорк казва, че в популярната култура неандерталците имат такъв груб и силов образ, че не сме се замисляли твърде надълбоко за уязвимостта им досега.  Всъщност те са срещали доста опасности, включително хищни животни и свирепи природни сили.

„Имаме доказателства за здравни грижи, датиращи отпреди 1, 6 милиона години, но ние смятаме, че вероятно са ги имали и преди това. Искахме да проучим дали здравните грижи при неандерталците са нещо повече от културна практика [… ] дали са по-скоро част от техните стратегии за оцеляване. "

„Високата степен на наранявания и възстановяване от сериозни състояния, като например счупени крака, предполага, че другите трябва да са сътрудничили, грижили са се и са помагали не само за облекчаване на болката, но и са се борели за оцеляването [на ранените] по такъв начин, че да си възвърнат здравето и активно да участват в групата отново. "

Общоприето е, че повече от 80% от скелетните останки, известни на археолозите, показват няколко наранявания, някои от които може да са изисквали лесни средства за оздравяване –  храна и почивка, но костите носят следи и от други, които са изисквали сериозни грижи и са били животозастрашаващи.

Неандерталците живеели в малки групи, така че всяка загуба на живот е била особено важна за оцеляването на цялата общност. Нараняванията са били е най-честата опасност, тъй като неандерталците не живеели в такава околна среда или на достатъчно големи общности, че да бъдат изложени на висок риск от патогени.

Неандерталските жени вероятно са имали същите затруднения при раждане, както съвременните жени. Формата на таза и размерът и формата на главата на детето е подобна на тази на съвременните хора, така че се предполага, че и някои проблеми при раждане са били подобни.

Д-р Спинис казва, че „вероятно са помагали при ражданията – ролята, която сега приписваме на акушерките. Без подкрепа, те вероятно не биха могли да оцелеят, тъй като смъртността на майките и бебетата би е повлияла на техните общности, "

„Когато разглеждаме ежедневните рискове и опасности, свързани с лова и намирането на храна, както и при раждане,  във връзка с техните малки ловни общности, не е изненадващо, че те са разработили практики за подобряване на здравето и намаляване на риска от смърт. "

„Можем да започнем да гледаме на здравеопазването като модел на еволюционно значимо съвместно поведение заедно с лова, споделянето на храната и родителството. В това можем да видим защо предоставянето на здравни грижи на нуждаещите се днес е толкова важна част от човешкия живот“.

Сега изследователите искат да разширят работата си, като разгледат възможните методи на здравеопазване и колко далеч могат да бъдат проследени те назад във времето.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини