Обществото да се готви, разходите за здраве ще се повишават драстично всяка година, обяви шефът на НЗОК

Когато някой предлага модел, в който ще се влеят повече средства, не трябва да казваме на прима виста "Не”. Обществото трябва да се готви, че разходите за здраве ще се повишават драстично всяка година. И тази част, която ще се покрива солидарно от нас всички, трябва да расте, ако не искаме да расте другата част, която се покрива индивидуално от всеки, до който дойде този проблем. Това каза шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев.

По думите му, ако мерките, които ще предложи Касата след 10 дни, не бъдат одобрени от политиците, трябва да се готвят в следващите две години за удвояване на разходите.

"Първо, защото трябва да е известно като факт, че средно всеки трети след 60-годишна възраст ще развие онкологично заболяване. С увеличаване на средната продължителност на живота броят на тези хора ще расте. На входа при нас чакат няколко много скъпи терапии, измислени в света, с ефект под въпрос, чиято стойност е от порядъка на 25 000 лв. на месец, курсът на лечение е 4 години, и ако не се въведат мерки, които да обвържат цената на даден медикамент с неговата ефективност, нещата ще останат потресаващи за нас като хора, които трябва да плащат осигуровки”.

Предложенията, които ще чуят пациентите и лекарите след 10 дни, няма да лиши нито един онкоболен и нито един друг болен от всички достижения на фармаиндустрията, категоричен беше Дечев пред bTV.

Проблем номер 1 на Касата се нарича ефективен контрол, добави шефът на НЗОК. "Подготвяме промени, контролът е обвързан с две много важни действия – информационна система и политическа подкрепа за действията. Организираната група проби през контрола, за да го направи неефективен. Контролните органи, които имат право да проверяват тези действия – контролът на Касата, агенция Медицински одит и контролните органи в министерството".

"Тук говорим за един баланс между интереса на индустрията и интереса на нас като платци. Самата индустрия трябва да разбере, че това, което предлага, трябва да влезе в определени финансови параметри, които всички ние с вас и другите хора сме отделили като средства, и трябва да подкрепяме тези фарма компании, чиято цел е да не надуват цената на тези медикаменти с цел вътре да се калкулират и профити за организираната група, а да подкрепяме такива практики, които са на повечето фарма компании, които желаят да продават лекарствата на поносима цена за дадения фонд, гарантирайки качество на лечението", заяви д-р Дечев.

Той даде подробности за лечението на карцином на гърдата – на фона на това, че е публично известно, че България отделя на глава от населението най-малко средства в ЕС изобщо, за карцинома на гърда обаче – Румъния отделя 80 цента на глава от населението, Унгария отделя 2,7 евро, Полша – 2,3 евро, Германия – 3,7 евро, а бедна България отделя 5 евро, т.е. 30% повече отколкото Германия и 600% повече отколкото Румъния. Обективният показател за това как се лекуват хората е средната продължителност на живота. От 2000 до 2009 г. в България са се отделяли 80 млн. лв. за онкоболни, средната продължителност на живота се е удължила с две години. 2015 г., когато има бум на средствата за онкология, 500% ръст, средната продължителност на живота се е удължила със 7 месеца, обясни той.

"За 29 000 онкоболни за химиотерапия за 2017 г. чрез НЗОК сме платили близо 400 млн. лв., само за най-модерните таргетни терапии. В същото време в групата на лекарствата за домашно лечение сме дали приблизително 400 млн., но за 1,5 млн. души, т.е. за близо 50 пъти повече пациенти даваме същата сума и там са концентрирани основните заболявания, които определят средната продължителност на живота, и в тази група максималният процент масовите болести се плащат 25%, но за там никога няма да видите пациентска организация да протестира защо лекарството се плаща 25%, но в групите, където се плаща напълно и с пъти в повече от някои държави, протестите са постоянни”.

Готвените промени на НЗОК предвиждат за новорегистрирани болни да се заплаща на база ефективност на терапията, когато едни и същи лекарства имат едни и същи показания да се плаща този медикамент, който е най-ефективен, допълни докторът.

По думите му в организираните групи, които имат интерес,  попадат така наречени консултанти на Касата, на базата на чието мнение се взема едно или друго решение. Касата има над 50 консултанти, лекари, водещи специалисти в дадени области. Понякога обаче техните препоръки са мотивирани от финансови причини, а не чисто медицински.

"Ще се наблюдава под лупа има или няма манипулация с теглото на болния, защото на тази база се определят дозите на някои медикаменти и ще предпочитаме консултанти, чиито експертни препоръки не са обвързани след това с определяне на този консултант за клинично проучване, от което ще получи финансиране, което е много щедро за нашите условия”, каза още Дечев.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини