22 °C

Публикуваха последния научен труд на Стивън Хокинг

Последният научен труд на Стивън Хокинг бе публикуван от учени, сътрудничили си с покойния космолог в дългогодишните му опити да разбере какво се случва с информацията, когато обекти попаднат в черна дупка.

Трудът, засягащ така наречения от теоретичния физик “информационен парадокс”, бил завършен дни преди смъртта му през март. Сега той е публикуван онлайн от негови колеги от Кеймбридж и Харвард.

Малкълм Пери, професор по теоретична физика в Кеймбридж и съавтор на доклада, озаглавен Ентропия на черните дупки и меката коса, твърди че информационният парадокс бил смисълът на живота на Хокинг през проследните 40 години.

Главоблъсканицата датира от времето на Албърт Айнщайн. През 1915 Айнщайн публикува своята Теория на относителността, описваща как гравитацията произтича от способността на материята да изкривява време-пространството и защо планетите обикалят около слънцето. Теорията на Айнщайн направи важни прогнози и относно черните дупки: те могат да бъдат напълно дефинирани посредством три характеристики: маса, заряд и въртене.

Близо 60 години по-късно, Хакинг обогати тази картина. Той твърдеше, че черните дупки имат и температура. И тъй като горещите обекти освобождават топлина в пространството, в крайна сметка съдбата на всяка черна дупка е да се изпари. Но това ни изправи пред нов проблем. Законите на квантовия свят твърдят, че информацията никога не се губи. Какво се случва с цялата информация, съхранена в даден обект, когато попадне в черна дупка?

“Трудността произтича от там, че когато хвърлите нещо в черна дупка, изглежда така, като че ли то изчезва. Как информацията в този обект да бъде възстановена, ако самата черна дупка впоследствие също изчезва”, пита се Пери.

В доклада Хокинг и колегите му демонстрират как поне част от информацията може да бъда съхранена. Хвърлете обект в черна дупка и температурата на черната дупка ще се промени. Същото важи и за така наречената ентропия, измерваща вътрешния безпорядък в обекта. Ентропията се увеличава, колкото по-горещ става обекта.

Физиците, включително Саша Хако от Кеймбридж и Андрю Стромингер от Харвард демонстрират, че ентропията на черната дупка може да бъде записана от фотони обграждащи хоризонта на събитията на черната дупка – точката, в която светлината не може да се измъкне от огромното гравитационно привличане. Те наричат тези фотони “мека коса”.

Докладът допуска, че меката коса може да обясни ентропията. Но това не е краят на информационния парадокс. Предстои още много работа по темата.

Сред неяснотите, които сега Пери и колегите му трябва да разберат е как информацията, свързана с ентропията бива физически съхранена в меката коса и как същата тази информация излиза от черната дупка при изпаряването и.

Източник: theguardian.com

 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини