Родопски град се запали по цитрусите, все повече хора отглеждат лимони

    Нова растителна култура изкушава все повече родопчани в Неделино, където все повече местни хора отглеждат в домовете си саксии с лимони. Цитрусите вече изобщо не са екстравагантна новост в родопските домове. От няколко години Севдалин Чандъров също отглежда 6 саксии с цитрусови дръвчета, които отгледал сам от клонче. Взел няколко от приятели в София, оставил ги във вода да пуснат корени и ги засадил.

    Лимоните започват да цъфтят напролет, а през лятото вече връзват и започват да зреят плодовете.

    „По 30 лимона на година си бера от всяка саксия, не купувам лимони вече, а си ги гледам, защото си правя лек за кръвното. Градинарството ми е хоби, отглеждам всичко в градината си, но с цитрусови насаждения се занимавах докато работех в Южна Испания. Там прекарах 4.5 години и изучих тънкостите на лимоновите и портокалови дръвчета в градините, в които работех.“, разказа за СмолянБГвести Севдалин.

    Според него в Неделино вече има много местни семейства, които отглеждат кашпи с лимони в къщите си. Той не изключва това да е и заради масовото гурбетчийство именно в Испания, където десетки семейства се препитават от работа по ферми и плантации.

    „Не са капризни, искат поливане и торене като всяко растение, тънкостта е да се реже кореновата система на 2 години и да се кастрят клоните, както се прави с лозниците.“, разказа Севдалин и допълни, че прибира саксиите като захладнее, а бере плодовете цяла зима.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини