България не иска старите дизели на запада

Необходими са общоевропейски мерки за справяне със замърсяването на въздуха, което вероятно ще възникне заради очаквания внос на употребявани дизелови автомобили от клас Евро-4 и Евро-5 от Западна Европа, където ще бъде забранено да се движат такива коли. Една от тези мерки може да е забрана на западноевропейските страни да изнасят такива коли към Източна Европа.

 За това алармираха България, Полша и Словакия, а информационната им нота пред Съвета по околна среда на ЕС бе подкрепена от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария. Въпросната нота бе представена от българския министър на околната среда и водите Нено Димов.

 „Темата за двойните стандарти беше широко обсъждана през последните месеци. В първоначалния си обхват тя се отнасяше само до качеството и стандартите на хранителните продукти. Притеснение буди обстоятелството, че този подход намира отражение и в други области, които също имат пряко отношение както към здравето хората, така и към околната среда“, каза министърът.

 Той посочи, че все повече градове в Западна Европа въвеждат забрани за движение на дизелови автомобили поради завишените им вредни емисии. В резултат вече е факт напливът на употребявани автомобили от държави членки с високи средни доходи на глава от населението към такива с ниски.

 В момента, в който дадена стока бъде забранена на една територия, цената ѝ пада и тя става привлекателна за други пазари, обясни Димов. По думите му проблемът не би могъл да бъде решен чрез директна забрана на вноса в съответната държава членка, защото това автоматично означава нарушаване на един от основните принципи, на които се гради Европейският съюз - свободното движение на стоки. Според него онзи, който изкривява пазара, трябва да поеме отговорността. Това означава държавите, които въвеждат подобни забрани, да нямат право да „изнасят“ коли, които не отговарят на определени стандарти.

Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мм
    мм
    3 0
    21:29, 11 окт 2018
    Интересно с какво ще ги заменят тия стари автомобили тука. Хората не са в състояние да си купят нови.
Последни новини